ZAŠTO JE ČERNOBILJ BITAN RUSIMA? Zauzimanje RADIOAKTIVNE teritorije "najozbiljnija PRETNJA Evropi", evo i ZBOG ČEGA
Černobilj, Foto: EPA / YAROSLAV YEMELIANENKO

RATNO STANJE

ZAŠTO JE ČERNOBILJ BITAN RUSIMA? Zauzimanje RADIOAKTIVNE teritorije "najozbiljnija PRETNJA Evropi", evo i ZBOG ČEGA

U Černobilju se 1986. dogodila najveća nuklearna nesreća na svetu kada je eksplodirao nuklearni reaktor, što je rezultiralo radioaktivnom kontaminacijom širom Evrope

Objavljeno:

Ruska vojska preuzela je kontrolu nad nekadašnjom nuklearnom elektranom u Černobilju. Ovo je za agenciju Rojters prvi potvrdio savetnik ukrajinskog predsednika Mihailo Podoljak.

„Nemoguće je reći da je nuklearna elektrana Černobilj bezbedna nakon potpuno besmislenog napada Rusa“, rekao je Podoljak, izvestio je Rojters, prenele su agencije.

"Ovo je danas jedna od najozbiljnijih pretnji u Evropi.“

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je pre ruskog zauzimanja Černobilja da "branitelji daju svoje živote da se ne bi dogodila tragedija iz 1986. Ovo je objava rata celoj Evropi“, napisao je Zelenski na Tviteru.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine je takođe upozorilo na Tviteru da napad Rusije na Ukrajinu „može da izazove još jednu ekološku katastrofu“.

„Svet je 1986. bio svedok najveće tehnološke katastrofe u Černobilju. Ako Rusija nastavi rat, Černobilj može ponovo da se dogodi 2022“, napisalo je Ministarstvo.

U Černobilju se 1986. dogodila najveća nuklearna nesreća na svetu kada je eksplodirao nuklearni reaktor, što je rezultiralo radioaktivnom kontaminacijom širom Evrope, podsetio je AP.

Elektrana se nalazi na oko 130 kilometara severno od Kijeva.

Zašto bi neko želeo radioaktivnu teritoriju?

Ali, zašto bi neko želeo nefunkcionalnu nuklearnu elektranu okruženu kilometrima radioaktivne zemlje?

Odgovor je geografski - Černobilj se nalazi na najkraćem pravcu od Belorusije do Kijeva, i zato je uz logičnu liniju napada ruskih snaga.

Zauzimanjem Černobilja, kažu zapadni analitičari, Rusija koristi najkraći pravac za dolazak do ukrajinskog glavnog grada, piše Hina.

- To je najkraći put od tačke A do tačke B, rekao je analitičar Džejms Ekton.

- Černobilj nema nikakvu vojnu važnost, ali je na najkraćoj ruti od Belorusije do Kijeva, potvrdio je bivši načelnik američkog Generalštaba Džek Kin.

Ako žele da zauzmu Kijev, Černobilj je deo plana, dodao je on.

Neimenovani ukrajinski funkcioner rekao je da je Černobil, 110 kilometara severno od Kijeva, pod ruskom kontrolom, ali američki izvori to nisu mogli da potvrde.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.