UKRAJINA UPUTILA LISTU ZAHTEVA EVROPSKOJ UNIJI! Urgira i na OŠTRIM merama restrikcije protiv Belorusije
Ilustracija, Foto: EPA/Sergey Dolzhenko

odbrana

UKRAJINA UPUTILA LISTU ZAHTEVA EVROPSKOJ UNIJI! Urgira i na OŠTRIM merama restrikcije protiv Belorusije

Osim apela da se prekine “uobičajeno poslovanje” sa Rusijom, Kijev takođe želi od EU da otvori svoj sistem hitne pomoći (mehanizam civilne zaštite) za Ukrajince

Objavljeno:

Ukrajina je pozvala članice Evropske unije da hitno obezbede sisteme protivvazdušne i protivraketne odbrane, kao i upotrebu “svih sredstava” za ometanje ruskih satelitskih signala.

Na listi zahteva upućenoj evropskim liderima uoči vanrednog samita u četvrtak uveče u Briselu Kijev je takođe pozvao na “najoštrije mere restrikcije protiv Belorusije, koja direktno podržava rusku invaziju punog obima”.

Dokument, koji su sastavile ukrajinske diplomate u Briselu a u koji je “Gardijan” imao uvid, takođe je pozvao na:

  • ukidanje softverskih licenci za vojnu i civilnu opremu u Rusiji i Belorusiji;
  • blokiranje ili ometanje ruskih satelitskih navigacionih sistema u vazduhu, iznad Crnog i Azovskog mora; korištenje svih sredstva za blokiranje ruskog satelitskog navigacionog sistema “Glonas”, uključujući ometanje njegovog signala iznad Crnog i Azovskog mora, Belorusije i ukrajinskog vazdušnog prostora.

Osim apela da se prekine “uobičajeno poslovanje” sa Rusijom, Kijev takođe želi od EU da otvori svoj sistem hitne pomoći (mehanizam civilne zaštite) za Ukrajince.

Tokom noći, kriza u Ukrajini je eskalirala. Predsednik Rusije Vladimir Putin objavio je "početak specijalne vojne akcije", a potom su počeli da stižu izveštaji o granatiranju širom Ukrajine koja je ubrzo predočila da je počela invazija na njenu teritoriju.

1 / 6 Foto: Printscreen/Twitter/Christopher Miller

Izveštaji takođe govore da su Rusi na svega 15 kilometara od Kijeva, dok NATO razmešta dodatne snage na istoku i ima 100 aviona u pripravnosti. Kremlj je u četvrtak saopštio da će vojna operacija protiv Ukrajine trajati koliko bude trebalo.

Bonus video:

11:26

Marko Kon izgubio 45 kg: Muzičar se držao jedne ključne stvari!

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.