POTRESNO! Sahranjen stradali UKRAJINSKI VOJNIK, za sobom ostavio 3 ĆERKE (FOTO/VIDEO)
Sahrana, Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

tuga!

POTRESNO! Sahranjen stradali UKRAJINSKI VOJNIK, za sobom ostavio 3 ĆERKE (FOTO/VIDEO)

Sidorov je poginuo u subotu ujutru oko sedam sati u granatiranju u istočnoj Ukrajini

Objavljeno:

Ukrajinski vojnik, koji je poginuo za vikend u granatiranju u regionu Donbasa, sahranjen je danas u Kijevu u prisustvu velikog broja ljudi.

AP je objavio potresne fotografije sa sahrane, na kojima se vidi kako se vojnici i obični građani opraštaju od stradalog ukrajinskog vojnika Antona Sidorova (34).

Na jednoj fotografiji se vidi uplakala žena pored kovčega vojnika, dok tužni dečak pokušava da je uteši.

Sidorov je poginuo u subotu ujutru oko sedam sati u granatiranju u istočnoj Ukrajini. Bio je, kako se navodi, glavni izviđač u svojoj jedinici.

Njega je spomenuo i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu tokom vikenda.

Sidorov, Ukrajinac koji je govorio ruski jezik, iza sebe je ostavio suprugu i tri ćerke. Voleo je da peva i svira gitaru.

- Ukrajinski obaveštajac, kapetan Anton Sidorov, poginuo je od posledica granatiranja iz artiljerijskog oružja, koje je zabranjeno sporazumima iz Minska - rekao je Zelenski.

1 / 3 Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Predsednik Ukrajine je napomenuo da ne zna o čemu je Sidorov razmišljao u poslednjem trenutku svog života i precizirao da obaveštajac nije razumeo tačno koji dnevni red je potreban za sastanak kako bi se okončao rat na istoku države.

- Večno sećanje na njega. Večno sećanje na sve koji su umrli danas i tokom godina rata na istoku naše države - rekao je Zelenski u subotu.

Kapetan Sidorov postao je poznat javnosti nakon što je na televiziji komponovao i pevao na ruskom jeziku pesmu "Brothers in Arms" o ratnoj tuzi.

Pesmu je posvetio svojim mrtvim kolegama. Sada je on postao jedan od njih.

On je i 2015. godine učestvovao na festivalu, gde je sa svojim bratom Denisom Parisom otpevao pesmu "Spavajte, braćo moja". Muziku i tekst za pesmu je napisao Sidorov.

- Anton je izašao iz rovova i zapevao. Samo je Anton mogao da piše i peva pesme koje su dirnule u srca ljudi - kaže Svitlana Bilonožko za TV 2.

Ona je Sidorova upoznala pre nekoliko godina. Na sahrani u utorak, dok je sunce milovalo kovčeg stradalog vojnika, odala je poslednju počast prijatelju i onome što je učinio za Ukrajinu.

- Bio je divan čovek, odličan oficir, pravi ratnik - rekla je ona.

Pamti ga kao muškarca sa velikim planovima u životu. Rekla je da je voleo da piše pesme, ali da je njegova dužnost da pomaže zemlji bila u prvom planu.

- Insistirao je na tome da mora da bude sa svojom braćom po oružju. Oni žive u mojim snovima, rekao mi je. Pretužno je što je ubijen - rekla je ona.

1 / 3 Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Njegov komandant, brigadni general Mihail Drapatij, zamenik načelnika za operacije združenih snaga u toj oblasti, osudio je "ničim izazvanu agresiju" koja je dovela do gubitka života.

General Drapatij rekao je da je izgubio desetine vojnika od separatističkog rata 2014.

- Na jednom nivou prihvatite da će kolega vojnik možda nekad biti povređen ili poginuti u ratu. Ali onda na ljudskom nivou pomislite na nekoga kao što je Anton Sidorov, sa ženom i malom decom, koji umire tokom onoga što je trebalo da bude prekid vatre, onda se osećate tužno i pomalo ljuto - rekao je on.

Bonus video:

05:13

PLAĆENICI IZ ALBANIJE, KOSOVA I BiH SE REGRUTUJU ZA RAT U UKRAJINI! Ko su tzv. PSI RATA koji se spremaju za ukrajinsko bojište?

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.