ZELENSKI POZVAO PUTINA NA SASTANAK! Predsednik Ukrajine se osvrnuo i na članstvo njegove zemlje u NATO
Volodimir Zelenski, Foto: Profimedia

ukrajina

ZELENSKI POZVAO PUTINA NA SASTANAK! Predsednik Ukrajine se osvrnuo i na članstvo njegove zemlje u NATO

Zelenski je, govoreći na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, rekao da želi diplomatsko rešenje krize, ali je globalnu bezbednosnu arhitekturu nazvao "sirupom za kašalj u poređenju sa vakcinom" i zahtevao manje krhki sistem

Objavljeno:

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski govorio je danas na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu o situaciji u njegovoj zemlji koja je eskalirala poslednjih dana.

On je ovim putem iskoristio priliku da ruskog predsednika Vladimira Putina pozove na sastanak kako bi saznao koje su želje Rusije, a zatim se osvrnuo i na članstvo njegove zemlje u NATO.

- Zar Ukrajina ne zaslužuje iskrene i direktne odgovore? Ovo važi i za NATO. Rečeno nam je da su vrata otvorena. Ako ne žele sve članice Alijanse da postanemo deo saveza, recite nam iskreno - rekao je Zelenski.

On je takođe dodao da su Kijevu potrebne bezbednosne garancije ka putu u NATO.

- Ukrajini su potrebne bezbednosne garancije. Mi smo pametni, nismo tvrdoglavi, razumemo da postoji veliki rizik. Janso nam je da nema opšteg dogovora među članicama Alijanse. Jedino što tražimo je da nam kažete koliko vremena će nam biti potrebno da postanemo članica, da li su u pitanju godine? - rekao je Zelenski danas.

Zelenski je, govoreći na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, rekao da želi diplomatsko rešenje krize, ali je globalnu bezbednosnu arhitekturu nazvao "sirupom za kašalj u poređenju sa vakcinom" i zahtevao manje krhki sistem.

1 / 6 Foto: Profimedia

Predsednik je takođe govorio o "masovnom granatiranju“ u poslednja dva dana, što predstavlja kršenje sporazuma iz Minska, i rekao da je važno da se omogući pristup posmatrača OEBS-a na okupiranim teritorijama.

Ukrajinski predsednik je pred liderima najavio potrebu hitnog uvođenja sankcija Rusiji i da su one potrebne sada, a ne nakon napada.

- Rečeno nam je više puta da imamo nekoliko dana da se spremimo za početak rata. Ja kažem u redu, da li možete da sankcije uvedete danas, ali odgovor koji dobijam je da će one uslediti ukoliko bude rata. Ne trebaju nam vaše sankcije nakon što bombardovanje počne - poručio je Zelenski na konferenciji.

Bonus video:

04:56

BRZE VESTI 19.02.2022. 15:55

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.