PONIŽENI PREDSEDNIK! Pokrenuto preko 160.000 istražnih postupaka zbog VREĐANJA Erdogana, plivač mu poželeo da UMRE?
Redžep Tajip Erdogan, Foto: EPA / STR

TURSKA

PONIŽENI PREDSEDNIK! Pokrenuto preko 160.000 istražnih postupaka zbog VREĐANJA Erdogana, plivač mu poželeo da UMRE?

Četiri osobe već su pritvorene, a za još četiri je izdata poternica

Objavljeno:

U Turskoj je pokrenuto više od 160.000 istražnih postupaka zbog vređanja predsednika. Jedan od najaktuelnijih je onaj protiv bivšeg plivača reprezentacije: navodno je Erdoganu poželeo da umre.

„Dobio je koronu i traži da se molimo za njega. Da, molimo se, ne brini. Ja sam već počeo da pravim dvadeset tepsija alve. Kad dođe vreme razdeliću je po komšiluku.“

Ovo je na Tviteru objavio nekadašnji plivač turske reprezentacije Derja Bujukundžu. I zato je protiv njega pokrenuta istraga. Čak je izdat i nalog za hapšenje – zbog uvrede predsednika Redžepa Tajipa Erdogana. Državno tužilaštvo ocenjuje da je Bujukundžuov tvit krivično delo jer je nekadašnji olimpijac na taj način indirektno poželeo predsedniku da umre.

Kakve veze ima slatkiš iz Anadolije sa smrću? Alva, koja se obično pravi od brašna ili griza, rafinisana puterom, zaslađena medom, i koja se služi sa karamelizovanim orasima i pinjolima, u Turskoj je deo svakog slavlja. Ali je obavezna i na sahranama, prenosi Dojče vele.

Da li je aluzija na Erdoganovo zdravlje uvreda predsednika ili to spada pod slobodu govora? Sada tim pitanjem mora da se pozabavi ne jedan, nego više sudova. Jer, nakon što je turski predsednik nedavno objavio da je pozitivan na koronu, na adresu nadležnog Državnog tužilaštva stigla je gomila prijava. Ne žele svi da se mole za Erdoganovo ozdravljenje, neki kritičari otvoreno se raduju zbog toga što je oboleo od korone.

Oni će sada biti kažnjeni. Državni tužioci u Ankari i Istanbulu saopštili su da je u toku 36 istražnih postupaka. Četiri osobe već su pritvorene, a za još četiri je izdata poternica. Među njima je takođe i bivši plivač Bujukundžu. I ne samo da nekadašnji olimpijski plivač mora da se pripremi za suđenje, on je momentalno suspendovan iz Saveza turskih plivača – i to zauvek.

Redžep Tajip Erdogan
foto: Profimedia

Popularni član 299

Prema podacima turskog Ministarstva pravde, samo 2020. pokrenuto je 31.297 istražnih postupaka zbog uvrede predsednika. Tako je broj optužnica od Erdoganovog izbora za predsednika 2014. pa do kraja 2020. dostigao impozantnih 160.169 istražnih postupaka, od kojih je 35.507 završilo na sudu. Sveukupno je do sada za uvredu predsednika pred sudom moralo da odgovara 38.608 ljudi.

Profesor pravnih nauka na Univerzitetu Bilgi, Jaman Akdeniz navodi da je u 12.881 slučaju izrečena presuda. U 11.913 slučajeva sudije su, kaže, bile mišljenja da okrivljeni neće ubuduće činiti krivična dela, pa su osuđeni uslovno. Drugih 3.625 je osuđeno na zatvorske kazne, a ostalih 5.550 oslobođeno, nabraja taj pravnik u intervjuu za DW.

Akdeniz dodaje da je 106 optuženih u vreme kada su osuđeni bilo mlađe od 18 godina. Desetoro njih je čak dobilo i zatvorske kazne. Od tih 106 optuženih, 24-oro je u vreme kada su počinili krivično delo bilo između 12 i 14 godina starosti.

Redžep Tajip Erdogan
foto: Profimedia

Bespoštedno prema kritičarima

Uvreda na račun predsednika je u turskom Krivičnom zakonu bila krivično delo još mnogo pre Erdogana. Ali, nijedan dosadašnji predsednik nije se toliko puta pozvao na taj zakon kao Redžep Tajip Erdogan, konstatovala je jednom izveštaju poslanica Gulizar Bidžer Karadža iz opozicione partije CHP. Prema njenom izveštaju, pod Erdoganovim vođstvom do kraja 2020. podignuto je 38.608 optužnica. Poređenja radi, tokom mandata trojice njegovih prethodniika, Gula, Sezera i Demirela, podneto je ukupno 1.169 prijava.

Političari, umetnici, naučnici, đaci, domaćice, ulični prodavci ili novinari – niko nije pošteđen optužbi za uvredu. Problem je što se mnogo toga može okarakterisati kao uvreda. Pre dve nedelje to je na svojoj koži iskusila i poznata televizijska novinarka Sedef Kabaš (52). Nakon kritičkih izjava na račun vlade u jednoj televizijskoj emisiji, ona je u spektakularnoj akciji policije – uhapšena.

Kabaš je kritikovala vladu zbog oštrog obračuna sa opozicijom i optužila je za polarizaciju društva. „Kad vo uđe u dvorac neće postati kralj, nego će dvorac da postane štala“, citirala je jednu čerkesku poslovicu, bez da je pomenula bilo čije ime. Otada sedi u istražnom zatvoru zbog moguće uvrede turskog predsednika.

Borci za ljudska prava poput Jamana Akdeniza smatraju da je to čisti apsurd. Ono što se prebacuje Kabašovoj, apsolutno je izvučeno iz konteksta. Već odavno nikakvu ulogu ne igra da li je kritika zasnovana na činjenicama.

Jaman Akdeniz smatra da se radi o šikaniranju s ciljem zastrašivanja ljudi i ućutkivanja pametne, političke kritike. Onaj ko se bavi politikom mora da bude spreman da istrpi i žestoke kritike. Ko to ne može da podnese, nema šta da traži u politici, dodaje Akdeniz. Zbog porasta pokušaja zastrašivanja on smatra da je sloboda mišljenja u njegovoj zemlji u opasnosti. „Ili ćutiš ili ideš na sud“, zaključuje Akdeniz.

Redžep Tajip Erdogan
foto: Profimedia

Optuženi i neki nemački državljani

Ali, nisu samo turski državljani u fokusu tamošnjeg pravosuđa. I nemački Turci su često na meti turskih službi kao oni koji navodno vređaju predsednika. Njima se ili zabrani ulazak u zemlju ili ih u Turskoj uhapse zbog uvreda na račun predsednika, pa im se onda zabrani da napuste zemlje, a samim tim i da se vrate u Nemačku.

Dugačka ruka turskog pravosuđa seže sve do Nemačke. Najpoznatiji je slučaj nemačkog zabavljača Jana Bemermana iz 2016. godine. Erdoganovi advokati su protiv njega podigli tužbu zbog uvreda predsednika.

Zbog svega toga, nemačko Ministarstvo spoljnih poslova izdalo je sledeće upozorenje: „Za ovo (vređanje predsednika) već su izrečene višegodišnje kazne zatvora, čak i doživotni zatvor. Za ljude koji žive u Nemačkoj bi egzistencijalno opasne posledice mogla da ima i zabrana napuštanja te zemlje.“

1 / 8 Foto: Profimedia

No, sada je egzistencijalno opasna situacija u kojoj se nalazi bivši turski olimpijski plivač Bujukundžu. Prete mu čak četiri godine zatvora. Za uvrede u javnosti čak i više. S obzirom na žestoke kritike turskog ministra sporta na račun Bujukundžua, to bi moglo i da se dogodi.

(Espreso/DW)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.