U MEKSIKU OD POČETKA GODINE BRUTALNO UBIJENO 5 NOVINARA! Rade pod senkom NAPADA, zločini nisu istraženi?
Novinari, Foto: Profimedia

ŠOKANTNO!

U MEKSIKU OD POČETKA GODINE BRUTALNO UBIJENO 5 NOVINARA! Rade pod senkom NAPADA, zločini nisu istraženi?

Novinari su protestovali ispred kasarne gde je Lopez Obrador organizovao konferenciju za medije.

Objavljeno:

Meksički novinari protestovali su u četvrtak u Tihuani i pozvali predsednika države Andresa Manuela Lopeza Obradora da zaustavi talas nasilja nad novinarima, gde ih je samo ove godine ubijeno petoro.

Novinari su protestovali ispred kasarne gde je Lopez Obrador organizovao konferenciju za medije.

Čak dvoje od pet medijskih radnika ubijenih ove godine stradalo je u Tihuani, a protesti su usledili posle naleta verbalnih napada predsednika na medije.

"Naša je profesija jako uzdrmana. Kao i u celom Meksiku, radimo pod senkom napada i ubijanja zbog našeg posla, a zločini počinjeni nad nama nisu istraženi", rekla je lokalna novinarka Sonja de Anda.

Predsednik Lopez Obrador izrazio je žaljenje zbog ubistava, dodavši da neće proći bez kazne, a kasnije se obrušio na "novinare plaćenike" za koje je naglasio da ih finansiraju "trgovci uticajem" i Sjedinjene Američke Države kako bi ga napadali.

Meksiko
foto: Profimedia

Predsednikovi komentari usledili su nakon nekoliko dana oštrih kritika na njegov račun jer je na svojoj konferenciji za medije više puta otkrio navodnu platu poznatog meksičkog televizijskog voditelja Karlosa Loreta de Mole.

Predsednik je Loreta prozvao nakon što je novinar izvestio da je jedan od predsednikovih sinova živeo u Teksasu, u kući u vlasništvu izvršnog direktora firme koja posluje s državnom naftnom kompanijom Petroleos Meksikanos (Pemex).

"Molimo vas da prestanete s porukama mržnje prema profesiji koje su nas dovele do ove situacije", poručila je novinarka Alehandra Gera.

Nasilje nad novinarima dovelo je predsednika Lopeza Obradora pod međunarodni pritisak, uključujući i onaj iz SAD-a.

1 / 5 Foto: Profimedia

Ranije ovoge nedelje novinari koji prate meksički Kongres okrenuli su leđa parlamentarcima, pritom vičući "želimo ostati živi".

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.