NAJNOVIJA ODLUKA AMERIKANACA VEZANA ZA UKRAJINU! Blinken objavio
Ilustracija, Foto: Profimedia

dramatična situacija

NAJNOVIJA ODLUKA AMERIKANACA VEZANA ZA UKRAJINU! Blinken objavio

Američki zvaničnici su u više navrata pozivali američke građane da odmah napuste Ukrajinu, upozoravajući da će ruska invazija doći svakog trenutka, uključujući i ove nedelje

Objavljeno:

Sjedinjene Države zatvaraju američku ambasadu u Кijevu i „privremeno premeštaju“ mali broj preostalog diplomatskog osoblja u Lavov, grad na zapadu Ukrajine, „zbog dramatičnog ubrzanja gomilanja ruskih snaga“, rekao je sekretar Država Antoni Blinken, piše CNN.

1 / 5 Foto: Profimedia

“Naredio sam ove mere iz jednog razloga – bezbednosti našeg osoblja – i snažno pozivamo sve preostale američke državljane u Ukrajini da odmah napuste zemlju“, naveo je Blinken u saopštenju.

„Ove razborite mere predostrožnosti ni na koji način ne potkopavaju našu podršku ili našu posvećenost Ukrajini. Naša posvećenost suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine je nepokolebljiva“, rekao je on.

„Takođe nastavljamo naše iskrene napore da postignemo diplomatsko rešenje i ostajemo angažovani sa ruskom vladom nakon poziva predsednika Bajdena sa predsednikom Putinom i moje rasprave sa ministrom spoljnih poslova Lavrovom.

„Put za diplomatiju ostaje dostupan ako Rusija odluči da se angažuje u dobroj veri. Radujemo se što ćemo naše osoblje vratiti u ambasadu čim uslovi dozvole“, dodao je Blinken.

Potezi su usledili nekoliko dana nakon što su SAD naredile velikoj većini službenika američke vlade da napuste zemlju i objavile da će konzularne usluge u američkoj ambasadi biti suspendovane od nedelje. Stejt department je ovog vikenda saopštio da će zadržati malo konzularno prisustvo u Lavovu za hitne službe.

Američki zvaničnici su u više navrata pozivali američke građane da odmah napuste Ukrajinu, upozoravajući da će ruska invazija doći svakog trenutka, uključujući i ove nedelje.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.