OGLASIO SE BAJDEN!
Džozef Bajden, Foto: Profimedia

nezapamćena tragedija

OGLASIO SE BAJDEN!

Od pucnjave u Parklendu oružano nasilje u školama se samo povećavalo

Objavljeno:

Četiri godine nakon što je 14 učenika i troje nastavnika ubijeno u srednjoj školi Mardžori Stounmen Daglas u Parklendu u Floridi, predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je da njegova administracija stoji uz aktiviste koji rade na okončanju oružanog nasilja.

1 / 4 Foto: Profimedia

On je pozvao zemlju da sprovede svetu obavezu da štite jedni druge, preneo je Glas Amerike.

„Iz tragedije u Parklendu nastala je nova generacija Amerikanaca širom zemlje koji marširaju za naše živote, prema boljoj, bezbednijoj Americi za sve nas“, navodi se u Bajdenovom saopštenju na godišnjicu masakra.

Zajedno, ovaj izuzetni pokret želi da osigura da su glasovi žrtava, preživelih i odgovornih vlasnika oružja glasniji od glasova proizvođaca oružja i Nacionalne asocijacije vlasniska oružja (NRA), naveo je Bajden.

Od pucnjave u Parklendu oružano nasilje u školama se samo povećavalo.

Između 1. avgusta i 31. decembra prošle godine dogodilo se najmanje 136 slučajeva pucnjave u školima i školskim dvorištima, prema podacima koje je prošle nedelje objavila aktivistička grupa za kontrolu oružja „Svaki grad za bezbednost oružja.“

Bajden je preduzeo korake da se smanji prodaja oružja kućne proizvodnje koje nema serijski broj i ne može da se tim putem locira, a koje se često kupuje bez provere podataka kupaca. Radio je i na jačanju regulative o dodacima za pištolje koji povećavaju njihovu oružanu moć, kao što su oni korišćeni u Bolderu u Koloradu, kada je ubijeno 10 osoba.

Predsednik SAD je, takođe, pozvao gradove da koriste novac dobijen u okviru paketa pomoći pogođenima kovidom 19 da pomognu u kontroli oružanog nasilja.

Svi ti koraci, međutim, ne predstavljaju veće promene.

U prvoj godini mandata, Bajdenovi napori da se usvoji zakon koji bi ojačao kontrolu prodaje oružja nisu dospeli dalje od nacrta. Takođe, je bio primoran da povuče svog kandidata za šefa Biroa za alkohol, duvan, vatreno oružje i ekploziv.

Postoje granice onoga što predsednik može da učini kada u Kongresu ne postoji želja da se usvoji zakon o kontroli oružja. Najozbiljniji pokušaj poslednjih godina je doživeo neuspeh, čak i nakon što je 20 dece i šestoro odraslih ubijeno u pucnjavi u osnovnoj školi Sendi Huk u Njutaunu u Kontektikatu.

Parklend se dogodio šest godina kasnije.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.