IZRAEL ZABRANIO LEKARIMA DA PRIMENJUJU TERAPIJE KONVERZIJE HOMOSEKSUALACA! Predviđene kazne za prekršioce
Ilustracija, Foto: Profimedia

LEPE VESTI

IZRAEL ZABRANIO LEKARIMA DA PRIMENJUJU TERAPIJE KONVERZIJE HOMOSEKSUALACA! Predviđene kazne za prekršioce

U toj zemlji su terapije konverzije i odnos prema homoseksualnosti kao mentalnoj bolesti ranije kritikovane kao pseudo naučne, ali su ostale popularne u nekim konzervativnim i religioznim krugovima

Objavljeno:

Ministar zdravlja Izraela Nican Horovic (Nitzan Horowitz) objavio je danas zabranu takozvane terapije konverzije homoseksualaca.

Na osnovu direktive generalnog direktora tog ministarstva Nahmana Aša (Nahcman Ash) lekarima se zabranjuje da predlažu, ili pokušavaju da primene tu kontroverznu terapiju, za koju se tvrdi da može da preorijentiše LGBT osobe ka heteroseksualnosti i predvidjaju se kazne za prekrišioce.

Horovic je na konferenciji za novinare rekao da terapija konverzije nije tretman, nije nešto što bi trebalo da pomogne, već "surovo zlostavljanje".

U direktivi je navedeno da seksualno opredeljenje nije medicinski psihološki problem koji zahteva tretman i "ne postoji klinički način da se izmeni", te da nema prihvaćenih dokaza koji pokazuju da je terapija konverzije uspešna.

Ministar zdravlja je rekao da će svaki profesionalac koji bude prekršio direktivu biti suočen sa kaznom koja može uključiti i oduzimanje licence i označio je "pobedom i revolucijom", a za terapiju je rekao da "ubija dušu, a ponekad i telo takodje".

"To dovodi do samopovredjivanja, samoubistava, smrti sve više pripadnika gej zajednice čiji je jedini greh da jednostavno budu ono što jesu", rekao je Horovic, koji je i sam gej.

On je dodao da šarlatani koji nude "ispiranje mozga", terapiju konverzije, uništavaju živote, a da će zdravstveni sistem postati vodeća snaga jednakih ljudskih prava u Izraelu.

Izraelska omladinska gej organizacija je označila direktivu "preokretom koji spasava živote, porodice i budućnost stotine dečaka i devojčica u Izraelu".

U toj zemlji su terapije konverzije i odnos prema homoseksualnosti kao mentalnoj bolesti ranije kritikovane kao pseudo naučne, ali su ostale popularne u nekim konzervativnim i religioznim krugovima.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.