RUSIJA NAPADA UKRAJINU NA OVAJ DATUM? Bajden otkrio kako bi mogli izgledati napadi
Džo Bajden, Foto: Profimedia

izjasnio se

RUSIJA NAPADA UKRAJINU NA OVAJ DATUM? Bajden otkrio kako bi mogli izgledati napadi

Prema istom izvoru, američki predsednik je preneo da bi invaziji mogli da prethode raketni udari i sajber napadi

Objavljeno:

Američki predsednik Džo Bajden izjavio je u petak, u razgovoru s više zapadnih lidera, da bi Rusija mogla da napadne Ukrajinu 16. februara, piše danas list "Politiko" a prenosi ruska agencija Tass.

U tom razgovoru učestvovali su, kako navodi list, lideri Velike Britanije, Nemačke, Italije, Kanade, Poljske, Rumunije i Francuske, kao i generalni sekretar NATO i predsednik Evropske komisije.

Prema istom izvoru, američki predsednik je preneo da bi invaziji mogli da prethode raketni udari i sajber napadi.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u petak da zapadne zemlje uz pomoć medija šire lažne informacije sugerišući da Moskva možda planira invaziju na Ukrajinu.

Vladimir Putin, Emanuel Makron, Putin i Makron, Vladimir Putin i Emanuel Makron
foto: Profimedia

Ministarstvo je u saopštenju na svojoj internet stranici navelo da zapadne zemlje time pokušavaju da odvuku pažnju sa svojih agresivnih akcija, prenosi Rojters.

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven izjavio je juče da bi ruski napad mogao da usledi bilo kad, čak i u vreme Zimskih olimpijskih igara u Pekingu.

- Ne kažemo da je odluka doneta - napomenuo je, međutim, Saliven.

Ukrajina
foto: Profimedia

Istovremeno, Saliven nije pružio dokaze koji bi potkrepili američke tvrdnje, osim što je naveo da je Rusija povećala broj vojnika duž granice s Ukrajinom, preneo je Tass.

Ukrajina građanima poručila da budu mirni

Vlada Ukrajine pozvala je danas građane da ostanu mirni i jedinstveni, ističući da su oružane snage spremne da odbiju svaki napad na zemlju.

- Sada je od ključne važnosti da ostanemo mirni i jedinstveni i da se izbegnu akcije koje podrivaju stabilnost i izazivaju paniku - navedeno je u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova, prenosi Rojters.

Ističe se da oružane snage Ukrajine neprekidno prate razvoj događaja i da su spremne da odbiju svaki pokušaj zadiranja u teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.