DELTAKRON STIGAO U VELIKU BRITANIJU: Najgori strahovi vezani za stepen zaraze
Ilustracija, Foto: RINA

NOVI SOJ

DELTAKRON STIGAO U VELIKU BRITANIJU: Najgori strahovi vezani za stepen zaraze

U Britaniji je u petak zabeleženo 58.899 novih slučajeva korone

Objavljeno:

Novi supermutant korone zabeležen je u Velikoj Britaniji i predstavlja mešavinu delte i omikrona. Stručnjaci ga nazivaju deltakron i navode da zdravstvene vlasti pažljivo prate nove slučajeve.

Smatra se da je deltakron nastao kod osobe koja je istovremeno bila zaražena sojevima delta i omikron, ali još nije poznato koliko je ovaj soj zarazan ili kakvu kliničku sliku izaziva.

Agencija za zdravstvenu bezbednost Velike Britanije saopštila je da nije poznato ni da li je reč o domaćem slučaju ili pacijentu koji je u toj zemlji boravio kao turista.

1 / 7 Foto: Profimedia

Ovakvo spajanje sojeva je moguće, u procesu koji se naučno naziva rekombinacija. Događa se kada istu ćeliju u istom domaćinu inficiraju dva virusa koja potom međusobno razmene gene. Zvanično ime soja je BA.1+B.1.617.2, a sadrži nekoliko mutacija koje zabrinjavaju. Među njima su čak tri koje pomažu virusu da izbegne antitela (K417N, E484A i N440K), kao i N501Y mutacija koja ubrzava razmnožavanje virusa.

U Britaniji je u petak zabeleženo 58.899 novih slučajeva korone, što je veliki pad u odnosu na prethodni petak kada ih je bilo 84.053. Zabeležen je i prvi smrtni slučaj od novog lasa virusa.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.