TRMP USPEO DA POSVAĐA SOPSTVENU STRANKU? Podele dodatno produbljene zbog bivšeg predsednika
Donald Tramp, Foto: EPA-EFE/Stefani Reynolds / POOL

NEVEROVATNO

TRMP USPEO DA POSVAĐA SOPSTVENU STRANKU? Podele dodatno produbljene zbog bivšeg predsednika

Jaz u stranci se produbio pošto su neki senatori kritikovali odluku RNC

Objavljeno:

Podele u američkoj Republikanskoj stranci zbog bivšeg predsednika Donalda Trampa dodatno su produbljene, pošto su pojedini senatori kritikovali odluku Republikanskog nacionalnog komiteta (RNC) da javno ukori članove Kongresa iz te stranke, Liz Čejni i Adama Kinsindžera.

Kinsindžer i Čejni su na tapetu sopstvene partije otkako su kritikovali Trampove lažne tvrdnje da su izbori 2020. pokradeni, a dodatno su kritikovani jer su tvrdili da je bivši predsednik ohrabrivao pristalice da upadnu u Kongres 6. januara 2021, piše Glas Amerike.

Oni su glasali za Trampov opoziv u Predstavničkom domu zbog upada u Kongres.

RNC je kritikovao Čejni i Kinsindžera, članove kongresnog Odbora za istragu o upadu na Kapitol, ocenivši da „učestvuju u progonu običnih građana, učesnika legitimnog političkog diskursa“.

Kongresni odbor istražuje planiranje napada na Kongres i ulogu Trampa i njegovih saradnika u tome i u istrazi je već izdao nekoliko obavezujućih poziva za svedočenje bivšim Trampovim saradnicima.

Jaz u stranci se produbio pošto su neki senatori kritikovali odluku RNC.

"Tradicionalno, nacionalni komiteti naše partije podržavaju sve članove, bez obzira na njihove stavove o odredjenim pitanjima. Ovde je, medjutim, pitanje da li je zadatak Republikanskog nacionalnog komiteta da proziva članove koji imaju drugačije mišljenje? To nije posao RNC", rekao je lider republikanaca u Senatu Mič Mekonel.

Mekonel je upad na Kapitol opisao kao "nasilnu pobunu" sa ciljem da se spreči mirna tranzicija vlasti. Međutim, Mekonel je u Senatu glasao za Tramp bude oslobođen u procesu njegovog drugog opoziva.

1 / 5 Foto: Profimedia

Senator Mit Romni je rekao da je u poruci svojoj nećaki Roni Mekdanijel, koja predsedava Republikanskim nacionalnim komitetom, izrazio zabrinutost zbog javne osude Čejni i Kinsindžera. Romni je bio jedan od retkih republikanaca koji je glasao za osudu Trampa u procesu opoziva.

Sa druge strane, predstavnica u Kongresu Elis Stefanik, pravdala je odluku Republikanskog nacionalnog komiteta rekavši da "RNC ima pravo da preduzme bilo koji korak".

"Na kraju će vam suditi glasači u vašim izbornim distriktima. Vrlo brzo ćemo saznati njihov stav na ovogodišnjim kongresnim izborima", rekla je Stefanik.

Trampova uloga u stranci biće jedno od glavnih pitanja na predstojećim kongresnim izborima, na kojima će republikanci pokušati da osvoje većinu u Predstavničkom domu i Senatu.

1 / 10 Foto: Profimedia

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da se republikanski glasači različito odnose prema događanjima 6. januara prošle godine. Anketa iz decembra 2021. koju su sproveli NPR, PBS i Merist pokazuju da 45 odsto republikanaca upad u Kongres vidi kao politički protest, dok ga 89 odsto demokrata vidi kao pobunu protiv vlade. U neredima na Kapitolu poginulo je pet osoba.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.