"PANDEMIJA NIJE GOTOVA, ALI RESTRIKCIJE JESU": Evropska zemlja danas UKINULA sve epidemiološke MERE!
Ilustracija, Foto: Profimedia

ODLUČENO

"PANDEMIJA NIJE GOTOVA, ALI RESTRIKCIJE JESU": Evropska zemlja danas UKINULA sve epidemiološke MERE!

Temelj ovog izlaska iz pandemijskog režima na prvom mestu leži u visokoj stopi vakcinacije, relativno niskoj smrtnosti od kovida-19 i stabilnom broju pacijenata na intenzivnom lečenju bez obzira na snažan porast broja zaraženih s pojavom omikron soja

Objavljeno:

Tačno u ponoć, otprilike dve godine nakon početka pandemije, Švedska je ukinula sve epidemiološke mere, prestala sa masovnim i besplatnim testiranjem na kovid-19 i potpuno otvorila granice za sve građane Evropske unije.

Čak su i brojke zaraženih i umrlih nestale sa istaknutih mesta u švedskim medijima. Na još uvek plamteću pandemiju, jer Švedska je poslednjih dana beležila desetine hiljada zaraženih, od jutros samo podseća nevakcinisane da izbegavaju gužve u zatvorenim prostorima, kao i da je preporuka svima da ostanu kod kuće ako imaju simptome korone.

"Pandemija nije gotova, ali restrikcije jesu"

- Pandemija nije gotova, ali ograničenja i restrikcije jesu. I dalje postoje posebni saveti za nevakcinisane osobe. Važno je da svi građani ostanu kod kuće ako imaju simptome. Ne moraju da se testiraju, osim ako ne rade u zdravstvu i socijalnoj nezi. Za njih postoje posebna pravila ponašanja, rekla je švedska ministarka zdravlja Lena Halengren, te dodala:

- I dalje postoji potreba da se ljudi vakciišu. Ako ste dobili dve doze vakcine, trebalo bi da dobijete i treću. Za produbljenje zaštite od širenja zaraze, ali i od ozbiljne bolesti, potrebne su tri doze".

1 / 5 Foto: Profimedia

Koje su sve mere ukinute?

Od srede, dakle, više ne važe sledeće epidemiološke mere: obavezna kontrola kovid-potvrda za sva javna okupljanja u zatvorenom sa više od 50 osoba, sva javna okupljanja u zatvorenom moraju imati sedeća mesta, ograničenje javnih okupljanja u zatvorenom na 500 osoba (u sportu 500 osoba po tribini) i najmanje 10 kvadratnih metara prostora po učesniku.

Ukinuto je i zatvaranje restorana i barova u 23 sata, ograničenje od osam osoba za stolom u restoranima uz najmanje jedan metar razmaka među stolovima, javni prostori poput teretana, muzeja, galerija, zabavnih parkova i bazena moraju obezbediti najmanje 10 kvadratnih metara prostora po posetiocu.

Ukinute su i preporuke da se radi od kuće, da odrasli izbegavaju učestvovanje u masovnim sportskim takmičenjima i kampovima, da univerziteti delimično nastavu održavaju na daljinu, te da se u slučaju gužve u javnom prevozu nosi maska.

Građani EU na ulasku u Švedsku više ne moraju dokazivati da li su vakcinisnai ili negativni.

Građani EU/EEA i Švajcarske na ulasku u Švedsku više ne moraju da dokazuju ni da su vakcinisani, ni da su negativni na kovid-testovima. Vrata su širom otvorena kao i pre pandemije.

Poseban pandemijski režim i dalje važi za radnikei pacijente u bolničkom sistemu, te zaposlene i korisnike usluga socijalne zaštite. Oni će se i dalje testirati kad postoji indikacija, još neko vreme u zdravstvenim ustanovama nosiće se maske i pridržavati se ostalih epidemioloških mera.

Zanimljivo je i da kovid-19 zasad ostaje društveno opasna bolest u Švedskoj.

1 / 5 Foto: Profimedia

Zašto ukidanje mera? Jer su vakcinisalo dovoljno ljudi

Temelj ovog izlaska iz pandemijskog režima na prvom mestu leži u visokoj stopi vakcinacije, relativno niskoj smrtnosti od kovida-19 i stabilnom broju pacijenata na intenzivnom lečenju bez obzira na snažan porast broja zaraženih s pojavom omikron soja.

Do danas je u Švedskoj sa dve doze vakcinisano 84 odsto populacije starije od 12 godina (ovdašnji Zavod za javno zdravstvo mlađima vakcinaciju ionako ne preporučuje), a još 53 odsto odraslih primilo je i treću dozu.

U prošlih nedelju dana Švedska je zabeležila 221 smrtni slučaj od kovida-19, a s ukupnom stopom smrtnosti od 157 preminulih na 100.000 stanovnika Švedska je prema podacima američkog Univerziteta Džon Hopkins na 55. mestu u svetu.

Na odeljenjima intenzivne nege trenutno je 100 pacijenata sa teškom kliničkom slikom.

1 / 6 Foto: Profimedia

(Espreso/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.