OVO SU PRVI SIMPTOMI STELT OMIKRONA: Jedan je potpuno nov i bez testiranja upućuje na koronu!
Bolnica, Foto: Profimedia

ISTRAŽIVANJE

OVO SU PRVI SIMPTOMI STELT OMIKRONA: Jedan je potpuno nov i bez testiranja upućuje na koronu!

Novi izveštaj Svetske zdravstvene organizacije potvrdio je da se BA.2 razlikuje od ranijih mutacija zbog svoje ćelijske strukture.

Objavljeno: 09:58h

Stelt omikron soja stigao je i u Srbiju, a prema informacijama koje nam dolaze iz nekih zemalja, zarazniji je do dva puta od prvobitne varijante omikrona.

Stručnjaci su otkrili da je još uvek rano govoriti o ovoj podvarijanti virusa, jer se o njemu malo toga zna, a mnogi se pitaju koliko je opasan i kako izgledaju njegovi simptomi.

Iako stručnjaci još uvek proučavaju efekte stelt omikron soja, novi izveštaj Svetske zdravstvene organizacije (SZO) potvrdio je da se BA.2 razlikuje od ranijih mutacija zbog svoje ćelijske strukture.

Pretpostavljalo se da su simptomi slični prethodnoj subvarijanti, ali sada je otkriveno da je jedan od uobičajenih simptoma stelt omikron soja - vrtoglavica.

Još jedan uobičajeni simptom koji se javlja prilično rano, jeste umor. Dr Anželik Koce, predsednica Južnoafričkog medicinskog udruženja, koja je prva upozorila vlasti na omikron još u novembru prošle godine, rekla je da umor uz bolove u mišićima može biti među ranim znacima ove varijante.

Koji su uobičajeni simptomi?

Simptomi stelt omikron soja opisani su kao skoro identični onima u originalnoj varijanti:

suvo grlocurenje iz nosa kijavica blagi bolovi u mišićima umor

Neobičniji znaci uključuju nesvesticu, zagušenje, maglu u mozgu, osip na koži, konjuktivitis, mučninu ili povraćanje.

Dok je BA.2 još uvek pod istragom, naučnici iz američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) izdali su upozorenje o originalnom omikronu, tražeći od ljudi da paze na bledu, sivu ili plavu boju kože, usana ili noktiju. Ovo može ukazivati na nizak nivo kiseonika u krvi i zahtevati hitnu medicinsku pomoć.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.