OGLASILI SE IZ LUGANSKA: Teške optužbe na RAČUN KIJEVA PALE!
Dron, Foto: EPA/DAVE HUNT

teritorija

OGLASILI SE IZ LUGANSKA: Teške optužbe na RAČUN KIJEVA PALE!

Dodao je da je neprijateljski dron blagovremeno otkriven i prisilno prizemljen na području Kalinovo-Borščevatoe

Objavljeno:

Specijalci narodne milicije Luganske Narodne Republike (LNR) presreli su dron ukrajinske vojske koji je poslat da reguliše artiljerijsku vatru na njenoj teritoriji, izjavio je danas portparol Narodne milicije LNR Ivan Filiponenko.

„U oblasti naselja Popasnaja (pod kontrolom Kijeva), neprijatelj je lansirao bespilotnu letelicu ‘LELEKA-100’, sposobnu da prenosi video-slike u realnom vremenu, određujući tačne geografske koordinate, prenoseći ih na kontrolnu tačku vatre i vršeći snimanje ovih informacija“, rekao je Filiponenko, prenosi agencija TAS S.

Dodao je da je neprijateljski dron blagovremeno otkriven i prisilno prizemljen na području Kalinovo-Borščevatoe.

„Pretnja artiljerijskog udara je neutralizovana,“ poručio je Filiponenko.

Dodao je da sada specijalci Narodne milicije LNR proučavaju podatke i video zapise iz memorije uređaja.

Kako se navodi, presretnuti dron je bio sposoban da prenosi video slike u realnom vremenu, da odredi tačne geografske koordinate i da ih prijavi na punkt za podešavanje vatre i snimi ove informacije.

„Treba napomenuti da su ukrajinski militanti snimili fašističke simbole na krilima drona“, dodao je Filiponenko.

Od jula 2020. godine u Donbasu su na snazi dodatne mere kontrole prekida vatre, one uključuju zabranu pucanja, ofanzivnih, izviđačkih i sabotažnih operacija, upotrebu aviona i raspoređivanje teškog naoružanja u naseljenim područjima.

Samo Specijalna posmatračka misija OEBS-a u Ukrajini može da koristi bespilotne letelice u okviru svojih aktivnosti za praćenje poštovanja primirja, a za kršenje režima tišine merama je predviđena disciplinska odgovornost, a uzvratna vatra je dozvoljena samo uz direktnu naredbu komande, podseća ruska agencija.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.