OTKRIĆE KINESKIH NAUČNIKA: Ključ za kontrolu kovida leži u vakcinama, ali najveću efikasnost ima karantin?
Vakcina, Foto: Profimedia

U BORBI PROTIV PANDEMIJE

OTKRIĆE KINESKIH NAUČNIKA: Ključ za kontrolu kovida leži u vakcinama, ali najveću efikasnost ima karantin?

Naučnici su koristili studije iz Čilea i Britanije kako bi izračunali "početnu efikasnost" postojećih vakcina – KoronaVak u slučaju Čilea i Fajzer i Oksford/AstraZeneka u Britaniji

Objavljeno:

Obnavaljanje normalne mobilnosti stanovništva u "regionima bez kovida" poput Kine izazvalo bi oko 2 miliona smrtnih slučajeva godišnje, a ključ za kontrolu virusa je razvoj vakcina koje bolje sprečavaju infekciju, otkrili su kineski naučnici.

Kineska ograničenja, koja su rezultat politike nulte tolerancije prema kovidu, su u porastu poslednjih nedelja, dok je Peking domaćin Zimskih olimpijskih igara i koristi sveobuhvatna ograničenja da pokuša da spreči širenje zaraznije varijante omikrona.

Kineski naučnici: Treba održati strogu kontrolu

Kineski naučnici i stručnjaci za javno zdravlje ponovili su potrebu za striktnom kontrolom, rekavši da su rizici od prenošenja previsoki i da bi masovna infekcija izvršila nepodnošljiv pritisak na zdravstveni sistem.

Naučnici su koristili studije iz Čilea i Britanije kako bi izračunali "početnu efikasnost" postojećih vakcina – KoronaVak u slučaju Čilea i Fajzer i Oksford/AstraZeneka u Britaniji.

Oni su procenili da je početna efikasnost vakcine protiv simptomatske bolesti bila 68,3 odsto. Početna efikasnost postojećih vakcina protiv smrti bila je 86 procenata.

Procena efikasnosti protiv infekcije zasnovana je na britanskim podacima, a efikasnost protiv simptomatske bolesti i smrti zasnovana je na podacima iz studije o Sinovakovom KoronaVak-u u Čileu.

Ali čak i sa globalnom stopom vakcinacije od 95 odsto, ako se mobilnost stanovništva vrati na nivo iz 2019. godine, naučnici procenjuju da bi svi regioni sa nultom stopom kovidnosti zabeležili više od 234 miliona infekcija u jednoj godini, uključujući 64 miliona simptomatskih slučajeva i 2 miliona smrtnih slučajeva.

1 / 9 Foto: Profimedia

"Moramo nastaviti da razvijamo vakcine"

"Ljudska rasa treba da nastavi da razvija vakcine i da istražuje nove načine za poboljšanje zaštite koju vakcine pružaju od infekcije kako bi se eliminisao kovid 19 na globalnom nivou", rekao je tim kineskih naučnika u dokumentu objavljenom u petak u nedeljnom biltenu Kineskog kontrolnog centra prevencija bolesti (CCDC).

Da bi se incidenca kovida 19 smanjila na nivo gripa nakon povratka normalne mobilnosti stanovništva, efikasnost vakcine protiv infekcije treba povećati na 40 odsto, a efikasnost protiv simptomatske bolesti na 90 odsto, rekli su.

Rekli su i da je važnije da nove vakcine budu efikasne protiv infekcije nego protiv simptomatske bolesti ili smrti. "Ključ za kontrolu kovida 19 leži u razvoju i širokoj upotrebi vakcina koje su efikasnije u prevenciji infekcije", rekao je tim.

1 / 9 Foto: Aleksandra Čolić

Kina nastavlja da se pridržava politike nulte tolerancije prema kovidu

Kina je jedina velika ekonomija koja se pridržava politike nulte tolerancije prema kovidu 19 uprkos upozorenjima da bi to moglo naštetiti ekonomskom rastu. Drugi, poput Singapura, Australije i Novog Zelanda, napustili su strategiju u korist onoga što kreatori politike nazivaju "učenjem da živimo sa kovidom".

Kina nastavlja da zatvara čitave gradove kao deo svoje nulte tolerancije na kovid 19, a poslednji je Baise u južnom regionu Guangsi. Zimske olimpijske igre u Pekingu održavaju se u "zatvorenom" balonu što su neki sportisti označili kao preterivanje.

"Nekada smo mislili da se kovid može suzbiti vakcinama, ali sada izgleda da ne postoji jednostavan metod za kontrolu osim sveobuhvatnih mera", rekao je u nedelju glavni epidemiolog CCDC-a Vu Zunjou za Global Times Komunističke partije.

(Espreso/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.