BROJ UMRLIH OD KORONE U INDIJI PREŠAO 500.000! Stručnjaci tvrde da je žrtava virusa mnogo više
Indija, Foto: Profimedia

PANDEMIJA

BROJ UMRLIH OD KORONE U INDIJI PREŠAO 500.000! Stručnjaci tvrde da je žrtava virusa mnogo više

Indijska vlada je prošlog meseca odbacila studiju kao neosnovanu rekavši da postoji čvrst sistem prijavljivanja rođenja i smrti

Objavljeno:

U Indiji je broj umrlih od kovida-19 u petak prešao 500.000, ali tu brojku mnogi zdravstveni stručnjaci dovode u pitanje zbog netačnih podataka i nenavedenog broja umrlih u unutrašnjosti zemlje, te tvrde da je korona virus odgovoran za smrt miliona ljudi.

Zemlja koja ima četvrti najveći broj smrtnih slučajeva u svetu, prema zvaničnim podacima zabeležila je 400.000 umrlih do jula prošle godine nakon razorne epidemije delta varijante korona virusa. Neki stručnjaci veruju da su brojke bile mnogo veće.

"Naša studija objavljena u časopisu Science procenjuje da je u Indiji bilo tri miliona smrtnih slučajeva od kovida do sredine 2021. a koristili smo tri različite baze podataka", rekao je za Rojters Činmej Tumbe, docent na Indijskom institutu za menadžment u Ahmedabadu koji je koautor studije.

Indijska vlada je prošlog meseca odbacila studiju kao neosnovanu rekavši da postoji čvrst sistem prijavljivanja rođenja i smrti.

Indijske države beleže smrtne slučajeve od kovida-19 nakon prikupljanja podataka iz svojih okruga. U poslednjih nekoliko meseci nekoliko država je ažuriralo broj smrtnih slučajeva, neke pod pritiskom najvišeg suda u zemlji. U većini slučajeva, vlasti su rekle da je došlo do propusta zbog odloženog beleženja i drugih administrativnih grešaka.

1 / 8 Foto: Profimedia

Mnogi zaraženi se ne testiraju

Indija se trenutno nalazi usred trećeg talasa korona virusa izazvanog omikron varijantom, za koju neki najviši stručnjaci kažu da se već prenosi u zajednici, iako savezni zvaničnici kažu da je većina slučajeva blaga.

Prošlog meseca vlada je ublažila norme testiranja i poručila državama da odustanu od obaveznog testiranja za kontakte sa potvrđenim slučajevima, osim ako su osobe stare.

Budući da su mnogi zaraženi odabrali opciju da se uopšte ne testiraju, ukupni brojevi zaraženih možda ne odražavaju opseg i ozbiljnost slučajeva, rekao je Gautam Menon, profesor fizike i biologije na Univerzitetu Ašoka u blizini glavnog grada koji prati širenje virusa.

Prema zvaničnim podacima, ukupan broj zaraženih kovidom-19 u Indiji dosegao je 41.95 miliona, po čemu je Indija druga u svetu iza Sjedinjenih Država.

Zahteva za odštetom 10 puta više od broja umrlih

Indijski kumulativni zbroj od 500.055 smrtnih slučajeva u petak uključuje 1072 smrtna slučaja prijavljena u poslednja 24 sata, prema saveznom ministarstvu zdravlja. Od toga, 335 smrtnih slučajeva prijavljeno je iz južne države Kerale koja je nedeljama ažurirala podatke brojem smrtnih slučajeva od prošle godine.

Kerala, sa manje od 3 odsto od 1.35 milijardi stanovnika Indije, čini gotovo 11 odsto ukupnih smrtnih slučajeva prijavljenih u zemlji.

"Neke države kao što je Kerala beleže smrtne slučajeve iz pređašnjeg razdoblja pod pravosudnim pritiskom, iako nisu sve države to učinile", rekao je Menon.

U Gujaratu, matičnoj državi premijera Narendre Modija, vlasti su primile preko 100.000 zahteva za odštetu zbog kovida-19, od čega je 87.000 zahteva odobreno, prema visokom vladinom zvaničniku.

Broj primljenih zahteva gotovo je deset puta veći od zvaničnog broja umrlih od kovida-19 od 10.545, prema vladinim podacima.

1 / 9 Foto: Profimedia

"Nije se događalo da smrti od kovida-19 nisu prijavljivane...Politika isplate odštete vrlo je liberalna prema direktivama Vrhovnog suda, zbog čega je broj podnosilaca zahteva veći od broja umrlih od kovida-19", rekao je zvaničnik.

(Espreso/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.