SVETSKI LIDERI NA OLIMPIJSKIM IGRAMA: U vazduhu visi PRETNJA novog rata, evo ko ide u Peking, a ko BOJKOTUJE!
Olimpijske igre, Foto: Profimedia

ZOI

SVETSKI LIDERI NA OLIMPIJSKIM IGRAMA: U vazduhu visi PRETNJA novog rata, evo ko ide u Peking, a ko BOJKOTUJE!

Dok neke nacije bojkotuju Igre zbog navoda o kineskom kršenju ljudskih prava, druge ne prisustvuju zbog pandemije korona virusa i ograničenja koja su na snazi

Objavljeno:

SAD, Velika Britanija i nekolicina drugih zemalja ne šalju svoje predstavnike u Peking kao deo diplomatskog bojkota, ali će danas na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u kineskoj prestonici i dalje biti niz svetskih lidera.

Zimska Olimpijada održava se usred tenzija između Rusije sa jedne i Ukrajine i zapadnih zemalja sa druge strane, dok u vazduhu visi pretnja novog rata.

Brojne zemlje su ranije bojkotovale Igre zbog navoda o kineskom kršenju ljudskih prava, dok se sve održava dok i dalje traje pandemija korona virusa, a Kina nastavlja sa "nultom kovid" strategijom.

U nastavku pogledajte ko će od svetskih lidera danas biti u Pekingu, a ko ne i zašto:

Prisustvuju Olimpijskim igrama

Srbija - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je u Kinu, u dvodnevnu radnu posetu, tokom koje će prisustvovati otvaranju Zimskih olimpijskih igara i sastati se sa kineskim predsednikom Si Ðinpingom.

Vučić je rano jutros stigao u Peking, a na aerodromu ga je, u ime predsednika Kine, dočekao zamenik ministra spoljnih poslova Deng Li.

Predsednik Srbije danas će prisustvovati ceremoniji otvaranja 24. Zimskih olimpijskih igara, a zatim i prijemu koji kineski predsednik Si organizuje za gostujuće šefove država i međunarodnih organizacija.

Zajedno sa Vučićem, otvaranju ZOI će prisustvovati i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, kao i predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković.

1 / 7 Foto: Printscreen/RTS

Rusija - Predsednik Rusije Vladimir Putin sastao se sa kineskim predsednikom Si Đinpingom uoči ceremonije otvaranja, podvlačeći bliske veze Pekinga i Moskve dok se oboje suočavaju sa zapadnom kritikom i pritiskom.

1 / 9 Foto: Profimedia

Egipat - Predsednik Egipta Abdel Fatah el Sisi biće danas u Pekingu, dok ima sve veće tenzije sa zapadom zbog autoritarne politike i kršenja ljudskih prava. El Sisi se sve više okreće ka Kini, prenosi AP.

Saudijska Arabija, Katar, Ujedinjeni Arapski Emirati - Odnosi Pekinga u Zalivu se pre svega odnose na energiju. Kina je najveći kupac nafte u Saudijskoj Arabiji i veliki potrošač prirodnog gasa Katara.

Saudijski princ Mohamed bin Salman, de fakto lider kraljevstva, pojaviće se na Zimskim igrama dok investitori i neke vlade signaliziraju otopljavanje odnosa nakon ubistva novinara Džamala Kašogija 2018.

Centralna Azija - Lideri svih pet bivših Sovjetskih republika u Centralnoj Aziji idu u Peking, naglašavajući bliske veze sa Kinom. Predsednik Kirgistana Sadir Žaparov insistirao je prošlog meseca na oživljavanju dugo odlaganog projekta izgradnje železničke pruge od Kine preko njegove zemlje do Uzbekistana. Kina je jedini pouzdani veliki kupac prirodnog gasa u Turkmenistanu.

Argentina i Ekvador - Argentina će postati prva velika latinoamerička zemlja koja će se pridružiti kineskoj inicijativi Pojas i put. Predsednik Alberto Fernandez takođe očekuje da će razgovarati o kineskoj pomoći u izgradnji prve argentinske nuklearne elektrane od 1981. Predsednik Giljermo Laso očekuje da će ponovo pregovarati o 4,6 milijradi dolara ekvadorskog duga sa Kinom.

Ujedinjene nacije - Generalni sekretar UN Antonio Gutereš i direktor SZO-a Tedros Adanom Gebrejesus takođe će prisustvovati otvaranju Igara. Međunarodni olimpijski komitet je blizak partner UN, rekao je Gutereš, a Olimpijske igre okupljaju ljude sa porukom solidarnosti i mira.

- Ovo je poruka koja je, po mom mišljenju, relevantnija od političkih okolnosti koje postoje u zemljama u kojima se održavaju Olimpijske igre - rekao je Gutereš za AP.

1 / 4 Foto: Profimedia

Ne prisustvuju Igrama

Oni koji bojkotuju: SAD su objavile diplomatski bojkot dok svojim sportistima dozvoljavaju da učestvuju. Veliki američki saveznici su sledili potez SAD, uključujući Veliku Britaniju, Australiju i Kanadu.

- Izuzetno smo zabrinuti zbog kršenja ljudskih prava od strane kineske vlade - rekao je premijer Kanade Džastin Trudo.

1 / 5 Foto: AP

U bojkotu učestvuje i Litvanija, čiji su se odnosi sa Kinom pogoršali zbog njihove veze sa Tajvanom.

Indija je rekla da neće slati zvaničnike nakon izveštaja da je kineski vojni komandant koji je bio umešan u smrtonosne sukobe sa indijskim graničnim snagama 2020. godine izabran za jednog od nosilaca olimpijske baklje u Pekingu.

Ne bojkotuju, ali ne idu

Norveški i švedski članovi kraljevske porodice, koji inače prisustvuju Zimskim olimpijskim igrama, ne idu u Peking. Tamo neće biti nijednog lidera iz Nemačke, Austrije ili Švajcarske, što su sve nacije sa velikim zimskim sportovima. Zvaničnici koji ne prisustvuju Igrama radije govore da to rade zbog pandemije, nego zbog diplomatskog protesta.

Druge kao što su Danska, Holandija i Novi Zeland naveli su ograničenja korona virusa, istovremeno izražavajući zabrinutost zbog stanja ljudskih prava u Kini.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.