Izraelski vrhovni tužilac podržao praćenje telefona palestinskih demonstranata
Palestina, Foto: AP

odluka

Izraelski vrhovni tužilac podržao praćenje telefona palestinskih demonstranata

To nasilje je na kraju dovelo do jedanaestodnevog rata između Izraela i ekstremista Hamasa u pojasu Gaze

Objavljeno:

Vrhovni tužilac Izraela Avihaj Mandelblit (Avichai) podržao je korišćenje tehnologije za praćenje telefona palestinskih demonstranata na najosetljivijem svetilištu u Jerusalimu.

Odluka da izraelska bezbednosna služba Šin bet može da koristi tu tehnologiju doneta je u utorak, a odnosi se na praćenje telefona u maju prošle godine i izazvala je kritike organizacija za ljudska prava, koje su upozorile na posledice po izraelsku arapsku manjinu.

Vrhovni tužilac je odobrio takav potez u odgovoru na žalbu zbog niza poruka poslatih stotinama Palestinaca u jednom od najburnijih perioda posle više godina, kada su se palestinski demonstranti sukobljavali sa izraelskom policijom ispred džamije Al Aksa.

To nasilje je na kraju dovelo do jedanaestodnevog rata između Izraela i ekstremista Hamasa u pojasu Gaze. Koristeći tehnologiju praćenja Šin bet je slao poruke ljudima koji su odlučili da budu na mesto sukoba kako bi ih upozorio da će ih smatrati odgovornim za akte nasilja.

Poruke su poslate Palestincima koji stanuju u istočnom Jerusalimu i palestinskim gradjanima Izraela. Neki od njih su učestvovali u sukobima, ali mnogi drugi, poput onih koji žive i rade u blizini, dobili su poruke greškom i to ih je iznenadilo i uplašilo.

Asocijacija za građanska prava u Izraelu je podnela prijavu vrhovnom tužiocu apelujući da zaustavi upotrebu takve tehnologije i upozorivši da se koristi protiv velike grupe ljudi kojima su poslate preteće poruke. ; Kancelarija vrhovnog tužioca je odgovorila da je bilo problema u vezi sa porukama, zbog sadržine i zato što su masovno distribuirane, te stizale do onih koji nisu bili meta.

Navedeno je medjutim da je upotreba takve tehnologije legitimno bezbednosno sredstvo i da je bezbednosna služba ponovo razmotrila procedure kako bi izbegla slične greške u budućnosti.

Utorak je bio poslednji dan Mandelblitovog šestogodišnjeg mandata, a Asocijacija za gradjanska prava je izrazila razočarenje zbog njegove podrške korišćenju tehnologije za praćenje i upozorila da će imati loš uticaj na legitimne aktivnosti, odlazak na protest ili na molitve.

Asocijacija razmatra stav vrhovnog tužioca kako bi u narednim danima odlučila da li da se žali Vrhovnom sudu. Ona se ranije žalila zbog korišćenja iste tehnologije praćenja kako bi se sprečilo širenje korona virusa na početku pandemije. Vrhovni sud Izraela je na kraju ograničio korišćenje te tehnologije na odredjene slučajeve, a studije su pokazale da nije efikasna u identifikovanju zaraženih.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.