MAKRON PONOVO O SITUACIJI U UKRAJINI: Najavio je neke nove poteze
Emanuel Makron, Foto: EPA-EFE/JOHN THYS / POOL

sastanak

MAKRON PONOVO O SITUACIJI U UKRAJINI: Najavio je neke nove poteze

Zapadne zemlje optužuju Rusiju da je okupila desetine hiljada vojnika na granicama Ukrajine za potencijalnu invaziju

Objavljeno:

Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) izjavio je večeras da će uskoro imati telefonski razgovor sa američkim kolegom Džozefom Bajdenom (Jospeh Biden) o krizi u Ukrajini, a nije isključio mogućnost da putuje u Moskvu u cilju pronalaska diplomatskog rešenja.

"Veoma sam zabrinut zbog situacije na terenu. Prioritet je smirivanje tenzija i pronalazak političkog rešenja izlaska iz krize...", rekao je Makron.

Francuski predsednik rekao je da njegov eventualni put u Moskvu, možda i u Kijev, zavisi od napretka razgovora koji će uskoro imati.

"Ne isključujem ništa jer mislim da je uloga Francuske, posebno sada jer predsedava Savetom Evropske unije, da pokuša da se pronadje zajedničko rešenje", rekao je Makron koji je poslednjih dana u nekoliko navrata razgovarao sa predsednicima Rusije i Ukrajine, Vladimirom Putinom i Volodimirom Zelenskim.

Zapadne zemlje optužuju Rusiju da je okupila desetine hiljada vojnika na granicama Ukrajine za potencijalnu invaziju. Rusija negira da ima takve planove, ali zahteva garancije za svoju bezbednost, uključujući uveravanja da Ukrajina nikada neće biti članica NATO-a i da će Atlantski savez povući svoje snage sa područja u blizini Rusije.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.