POMOĆ U ORUŽANOM SUKOBU PROTIV JEMENSKIH HUTA: SAD šalje ratni brod i borbene avione u UAE!
Ilustracija, Foto: Profimedia

TENZIJE

POMOĆ U ORUŽANOM SUKOBU PROTIV JEMENSKIH HUTA: SAD šalje ratni brod i borbene avione u UAE!

Porast broja napada Hutija na Emirate, koji drže do svoje reputacije mirne oaze na Bliskom istoku, otvorilo je novu stranicu u ratu u Jemenu početom 2014. godine

Objavljeno:

SAD će poslati ratni brod i borbene avione da pomognu Ujedinjenim Arapskim Emiratima u oružanom sukobu protiv jemenskih Huti pobunjenika, posle više njihovih napada na tu zalivsku zemlju, saopšteno je danas u Vašingtonu.

Odluka da se "pomogne Ujedinjenim Arapskim Emiratima da se suoče sa sadašnjom pretnjom" usledila je posle telefonskog razgovora američkog ministra odbrane Lojda Ostina i prestolonaslednika Abu Dabija i de fakto vodje te zemlje Mohameda ben Zajeda al Nahjana, saopštila je američka ambasada u Emiratima.

Emirati koji su deo vojne koalicije predvodjene Saudijskom Arabijom, intervenišu u okviru te koalicije u Jemenu od 2015. i bili su u januaru ove godine na meti tri napada dronom, u a jednom od njih su ubijena tri radnika imigranta.

Jedan od napada, 24. januara je ciljao vazdušnu bazu Al Dafra gde su stacionirane američke snage, koje su presrele projektile koje su uputili Huti.

Američki razarač Ju-Es-Es Kol (USS Cole) će se povezati sa mornaricom Emirata i pristati u Abu Dabiju, glavnom gradu Emirata, navodi se u saopštenju i dodaje da će Vašington poslati borbene avione pete generacije.

Pored toga SAD nastavljaju da obezbeđuju obaveštajne podatke Emiratima radi sprečavanja napada, dodaje se u saopštenju.

Porast broja napada Hutija na Emirate, koji drže do svoje reputacije mirne oaze na Bliskom istoku, otvorilo je novu stranicu u ratu u Jemenu početom 2014. godine.

Stručnjaci UN optužili su sve strane učesnike u tom sedmogodišnjem sukobu u Jemenu za "ratne zločine".

Koalicija koju predvodi Saudijska Arabija ispituju zbog brojnih "grešaka", koje je ona priznala ali i optužila Huti pobunjenike da koriste jemenske civile kao ljudski štit.

Prema navodima stručnjaka UN-a u sukobu u Jemenu je stradalo 377.000 ljudi a 30 miliona stanovnika zemlje je dovedeno do ivice gladi.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.