PRETNJA KOJU KINA PREDSTAVLJA PO ZAPAD JE DRSKIJA I ŠTETNIJA NEGO IKADA RANIJE! Direktor FBI izneo šokante tvrdnje
FBI, Foto: AP

optužbe

PRETNJA KOJU KINA PREDSTAVLJA PO ZAPAD JE DRSKIJA I ŠTETNIJA NEGO IKADA RANIJE! Direktor FBI izneo šokante tvrdnje

Šteta od ekonomske špijunaže kineske vlade nije samo to što njene kompanije napreduju na osnovu nelegalno stečenih tehnologija

Objavljeno:

Pretnja koju kineska vlada predstavlja po Zapad je "drskija i štetnija" nego ikada ranije, izjavio je direktor američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) Kristofer Rej, optužujući istovremeno Peking za krađu američkih ideja i inovacija i pokretanje masovnih hakerskih operacija.

Rej je u sinoćnjem govoru, u predsedničkoj biblioteci Ronalda Regana, ukazao da SAD nastavljaju da smatraju Kinom svojom najvećom pretnjom po dugoročnu ekonomsku bezbednost, čak i u trenutku kada su tenzije između Rusije i Ukrajine u fokusu američke spoljne politike, prenosi britanski list "Gardijan".

- Kada zbrojimo ono što vidimo u našim istragama, od kojih je preko 2.000 fokusirano na kinesku vladu koja pokušava da ukrade nase informacije ili tehnologiju, jednostavno nema zemlje koja predstavlja širu pretnju našim idejama, inovacijama i ekonomskoj bezbednosti od Kine - izjavio je Rej, sudeći prema transkriptu govora koji je dostavio FBI.

Prema njegovim rečima, FBI svakih 12 sati otvara nove slučajeve kako bi se suprotstavio kineskim obaveštajnim operacijama, pri čemu hakeri kineske vlade kradu više ličnih i korporativnih podataka nego sve druge zemlje zajedno.

- Šteta od ekonomske špijunaže kineske vlade nije samo to što njene kompanije napreduju na osnovu nelegalno stečenih tehnologija. Dok one napreduju, naše kompanije i radnike guraju u drugi plan - izjavio je Rej.

Zvaničnici kineske vlade su više puta odbacivali optužbe američke vlade, a portparol kineske ambasade u Vašingtonu je prošlog jula poručio da su Amerikanci "izvršili neosnovane napade" i izneli zlonamerne klevete o kineskim sajber napadima.

U tom saopštenju je Kina opisana kao "uporni branilac sajber bezbednosti".

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.