ZAŠTO MIGRANTI HOĆE DA ŽIVE U SAD? Bajden hoće da reši problem koji muči sve (VIDEO)
Džo Bajden, Foto: Profimedia

obratio se

ZAŠTO MIGRANTI HOĆE DA ŽIVE U SAD? Bajden hoće da reši problem koji muči sve (VIDEO)

„Znate, postoje bande na kojima radimo, postoji mnogo ilegalnih kretanja, ali postoji i način da se počnemo baviti razlogom zbog kojeg odlaze“, dodao je on

Objavljeno:

Predsednik SAD Džo Bajden je u ponedeljak rekao da je njegova administracija posvećena poboljšanju granične krize pokušavajući da „shvati” zašto migranti uopšte napuštaju svoje matične zemlje u SAD.

„Puno radimo sa susednim zemljama. Mnogo toga treba da uradimo“, rekao je Bajden tokom sastanka sa potpredsednicom Kamalom Haris i Nacionalnim udruženjem guvernera (NGA) u Beloj kući.

„Mislim da je jedna od osnovnih stvari koje moramo da uradimo pored nekih promena koje ćemo napraviti, a u koje danas nećemo ulaziti, jeste da ako shvatimo zašto oni odlaze (iz svojih zemaja) na prvom mestu“, nastavio je predsednik. „Nije kao da ljudi sede okolo i govore, u Gvadalahari, 'Imam sjajnu ideju, hajde da prodamo sve što imamo, dajmo to krijumčaru, prevedi nas preko granice, ostavi nas u pustinji u zemlji koja nas ne želi i čiji jezik ne govorimo . Zar to neće biti zabavno?"

„Znate, postoje bande na kojima radimo, postoji mnogo ilegalnih kretanja, ali postoji i način da se počnemo baviti razlogom zbog kojeg odlaze“, dodao je on.

Bajdenovi komentari usledili su nakon što je guverner Arkanzasa Asa Hačinson, republikanac i predsednik NGA, zatražio od predsednika da objasni šta administracija čini da pomogne u otklanjanju priliva migranata preko južne granice.

„Imao sam priliku da služim u Bušovoj administraciji i na graničnoj bezbednosti, tako da znam koliko je to teško. Znam koliko je teško“, rekao je Hačinson. „Neki od guvernera su zapravo poslali naše resurse Nacionalne garde, znate, na granicu da pomognu o državnom trošku. Zato bismo bili dobrodošli vašim komentarima o tome kako se nosite sa ovim izazovom i planovima za budućnost u tom pogledu ."

Haris, koju je Bajden imenovao prošlog marta da se bavi graničnom krizom, nije spomenula svoje napore oko imigracije tokom svojih komentara na sastanku NGA.

Bajdenova administracija je u julu predstavila svoje strategije za rešavanje „korena uzroka” migracije iz Salvadora, Gvatemale i Hondurasa.

Strategija o osnovnim uzrocima koja je predstavljena 29. jula podeljena je na pet stubova: rešavanje ekonomske nesigurnosti i nejednakosti; borba protiv korupcije, jačanje demokratskog upravljanja i unapređenje vladavine prava; promovisanje poštovanja ljudskih prava, prava radnika i slobodne štampe; suzbijanje i sprečavanje nasilja, iznude i drugih zločina koje vrše kriminalne grupe, mreže trgovine ljudima i druge organizovane kriminalne organizacije; i borba protiv seksualnog, rodno zasnovanog i nasilja u porodici.

U međuvremenu, priliv migranata na južnoj granici ponovo su porasli u decembru u odnosu na prethodni mesec, prema podacima koje je Bajdenova administracija dostavila saveznom sudu – najnoviji znak da će se kriza na granici verovatno nastaviti i 2022.

1 / 4 Foto: Profimedia

Prema podacima Carine i granične zaštite (CBP) datim u podnesku od 14. januara, u decembru je pristiglo178.840 migrantima, u odnosu na 173.620 u novembru. To je zauzvrat bilo povećanje u odnosu na 164.753 u oktobru.

Te brojke su drastično veće nego prethodne godine, kada je u novembru bilo 72.113 migranra, a u decembru 73.994.

(Espreso/Fox news)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.