ČEŠKI AKTIVAKCINAŠI SVE AGRESIVNIJI! Pretnje epidemiolozima, VEŠALA za političare (VIDEO)
Češka, Foto: Printscreen/Twitter/@goldseek

DRAMA

ČEŠKI AKTIVAKCINAŠI SVE AGRESIVNIJI! Pretnje epidemiolozima, VEŠALA za političare (VIDEO)

Predsednik Moravsko-šlezijskog regiona Ivo Vondrak iz vladajuće konzervativne Građanske demokratske stranke otkrio je takva vešala sa omčom ispred svoje kuće u subotu uveče

Objavljeno:

Češki antivakcinaši uprkos najavi popuštanja nekih sanitarnih mera postaju sve agresivniji.

Uz dosadašnje pretnje i verbalne napade na neke od epidemiologa, na demonstracije ispred parlamenta prošle sedmice doneli su vešala za poslanike, a manja sa istim napisom "izdajnik otadžbine" počeli su da postavljaju političarima pod prozore.

Predsednik Moravsko-šlezijskog regiona Ivo Vondrak iz vladajuće konzervativne Građanske demokratske stranke otkrio je takva vešala sa omčom ispred svoje kuće u subotu uveče, javljaju danas češki mediji.

"Toga je sve više i više i prati razvoj situacije sa kovidom-19. Ovde su nastale podele antivakcinaši protiv ostalih, za mere i protiv mera. Mislim da to ima veze sa usvajanjem pandemijskog zakona u utorak u parlamentu", kazao je Vondrak koji je izgred prijavio policiji za današnje Pravo.

Nova koliciona vlada desnog centra premijera Petra Fijale predložila je izmene pandemijskog zakona i želi da se njime rukovodi u borbi protiv pandemije kovid-19, u kojoj poslednjih dana u Češkoj od 10,7 miliona stanovnika dnevni priraštaji novozraženih dostižu i 60.000, jer premijer i njegovi ministri odbijaju stroge mere kao lokdaun, ukinuli su obavezu vakcinacije za starije od 60 godina koju je uvela prethodna vlada a ne žele da koriste vanrednu situaciju da direktivno donose mere bez obrazloženja.

Na demonstracije prošle sedmice antivakcinaši doneli su vešala za poslanike a u petak su aktivno pokušali da spreče nekoliko poslanika vladajućih koalicija Zajedno i Pirati i STAN da glasaju o izmenama zakona tako što su im poslali falsifikovanu SMS poruku, navodno od sanitarne službe da moraju u višednevni karantin.

Ministarstvo zdravlja podnelo je krivičnu prijavu protiv nepoznatog počinioca.

Demonstranti pred parlamentom imaju saveznike u poslaničkim klupama, jer poslanici esktremističke nacionalističke stranke Sloboda direktna demokratija (SPD) i njihov lider Tomio Okamura iako nemaju načina da spreče usvajanje izmena najavili su opstrukcije u parlamentu.

Demonstracije, koje su provobitno u jesen 2020. godine počeli nezadovoljni ugostitelji iz inicijative Crkao pas, zbog zatvaranja lokala u vreme vanredne situacije u jesenjem talasu i demonstrativno su nastavljali da rade, sada su sve više u režiji marginalnih ekstremističkih i nacionalističkih stranaka koje nisu za razliku od SPD ušle u parlament na jesenjim izborima, kao njihova politička platforma.

Antivakcinaši koji sebe predstavljaju kao borce za slobodu a epidemiologe, lekare i političare koji vode kampanju da se vakcinišu označavaju za izdajice otadžbine, do sada su protestovali protiv lokdauna, vanrednih situacija i podsticanje vakcinacije tako što su nevakcinisanim nedostupne neke usluge i ulazak u ugostiteljske objekte ili hotele.

Sinoć na demonstracijama u Pragu i u pohodu centrom grada gde se okupilo oko 6.000 antivakcinaša zahtevali su medjutim potpuno ukidanje svih sanitarnih mera, tražili da se baš sve ukinu, čak i nošenje zaštitne maske, jer navodno ugrožavaju njihova ljudska prava i slobode, kao i pandemijsko zakon.

U Češkoj antivakcinaška scena iako jako glasna i sve agresivnija kada već zvaničnici kao direktorka Sanitarne službe ili šef Lekarske komore zbog pretnji imaju zaštitu policije ipak je malobrojna.

U zemlji od 10,7 miliona stanovnika vakcinisalo se 6,78 miliona sa dve doze, 3,7 miliona dobilo je i treću dozu i prema mišljenju stručnjaka to je jedan od glavnih razloga zašto su dnevni priraštaji novozaraženih u desetinama hiljada ovih dana a u bolnicama je svega 2.000 kovid-19 pacijenata, od toga danas u teškom stanju 181.

Od početka pandemije u Češkoj se virusom korona zarazilo preko tri miliona ljudi a preminulo je 37.209.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.