NAPETO U ITALIJI! I dalje bez predsednika (FOTO)
Izbori, Foto: Profimedia

izbori

NAPETO U ITALIJI! I dalje bez predsednika (FOTO)

Neuspeh u pronalaženju konsenzusa zatrovao je političku atmosferu, sa potencijalno opasnim posledicama po stabilnost široke koalicije koja podržava vladu premijera Marija Dragog

Objavljeno:

Savez koji čine Forca Italia, Liga i Braća Italije rekao je svojim poslanicima da glasaju za konzervativnu predsednicu Senata Elizabetu Kazelati, umesto da traže kandidata koji bi mogao da dobije široku podršku, preneo je Rojters.

Ovaj potez, koji je razbesneo levi centar, završio se loše, jer je Kazelati osvojila samo 382 glasa od 1.009 parlamentaraca i regionalnih delegata koji su imali pravo glasa, daleko ispod 505 potrebnih za izbor šefa države.

Parlament od ponedeljka bezuspešno glasa za izbor naslednika odlazećeg predsednika Serđa Matarele.

Drugi krug petog pokušaja glasanja počeće u 17.00 časova i parlament će nastaviti da održava dva glasanja dnevno dok neko konačno ne bude izabran.

Neuspeh u pronalaženju konsenzusa zatrovao je političku atmosferu, sa potencijalno opasnim posledicama po stabilnost široke koalicije koja podržava vladu premijera Marija Dragog.

1 / 8 Foto: Profimedia

Dragi, koji je i sam kandidat za šefa države, nagovestio je da možda neće biti voljan da ostane premijer ako se njegova vladajuća koalicija podeli zbog predsedničkih izbora.

Demokratska stranka levog centra, takođe, je navela da će se povući iz vlade ako ne bude uključena u izbor predsednika.

Enriko Leta, lider Demokratske partije, kazao je da se desnici više ne može verovati. "Vozali su nas poslednja tri dana", rekao je on novinarima.

Nemogućnost da izaberu novog predsednika mogao bi na kraju da otvori put ka drugom mandatu za Matarelu, iako je odlazeći predsednik, koji ima 80 godina, to isključio.

1 / 4 Foto: Profimedia

Dva člana vlade izjavila su Rojtersu juče da postoji velika mogućnost njegovoh reizbora.

Pored Dragog i Matarele, kandidati za predsednika su i Elizabeta Beloni, karijerni diplomata koja se nalazi na čelu tajnih službi i Sabino Kaseze, 86-godišnji bivši sudija Ustavnog suda.

Među mogućim kandidatima su i bivši predsednik donjeg doma parlamenta Pjer Ferdinando Kazini, bivši premijer Ðulijano Amato i ministarka pravde Marta Kartabija, koja je ranije predsedavala Ustavnim sudom.

Bonus video:

Iskoristite jeftinu struju, otkrivamo vam kako možete da uštedite
00:43

Iskoristite jeftinu struju, otkrivamo vam kako možete da uštedite

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media