Sicilija vraća fragment Partenona Grčkoj (VIDEO)
Atina, Foto: Printscreen/Youtube

povratak kući

Sicilija vraća fragment Partenona Grčkoj (VIDEO)

Sporazum dolazi na kraju godine proslave godišnjice početka borbe Grčke za nezavisnost i nešto više od tri meseca nakon što je Uneskova međuvladina komisija za vraćanje kulturnih dobara zemljama porekla (ICPRCP) pozvala Ujedinjeno Kraljevstvo da „preispita svoj stav i da pregovara sa Grčkom“.

Objavljeno:

Sicilija vraća Grčkoj fragment partenonskih mermera u okviru kulturnog sporazuma od ogromnog međunarodnog značaja.

Fragment prikazuje stopalo boginje, Peito ili Artemide, koje viri iz lepo izrađene tunike.

Delo je deo kolekcije koju je nekada posedovao Robert Fagan, bivši britanski konzul za Siciliju i Maltu, a sadašnji dom ove umetnine je Regionalni arheološki muzej Antonina Salinasa u Palermu.

Sporazum na kome se naporno radilo ima ogromnu simboličku vrednost za grčku kulturu i pozdravila ga je grčka ministarka kulture i sporta Lina Mendoni.

Ovaj potez čini Siciliju pionirom u pogledu povratka u Grčku delova Partenona i doprinosi dugotrajnoj međunarodnoj debati o ovom pitanju, pri čemu je Velika Britanija dugo odbijala grčke pozive za vraćanje mermera koji su se čuvali u Britanski muzej.

Sporazum, koji su potpisali Regionalni arheološki muzej A. Salinasa i Muzej Akropolja nakon plodnog dijaloga između administracije guvernera Sicilije Nela Musumecija i ministra Mendonija, predviđa višegodišnji prenos i razmenu artefakata između dva muzeja, čiji su kustosi su Katarina Greko i Nikolaos Stampolidis.

Prema ugovoru, koji traje četiri godine i može se obnoviti samo jednom, Muzej Salinas će preneti fragment Partenona, koji je Univerzitet u Palermu kupio od Faganove udovice 1820. godine, u Muzej Akropolja.

U zamenu će iz Muzeja Akropolja na četiri godine biti preneta dva važna dela - statua Atine bez glave s kraja 5. veka pre nove ere i amfora iz prve polovine 8. veka pre nove ere. Postoji i sporazum o partnerstvu muzeja za organizovanje zajedničkih kulturnih inicijativa od međunarodnog značaja.

Sicilija zapravo želi da to delo definitivno vrati Grčkoj i regionalna vlada je zatražila od Ministarstva kulture Republike Italije da krene putem koji vodi do ovog ishoda.

Ovaj slučaj ispituje "komitet za vraćanje i vraćanje kulturnih dobara" ministarstva.

Povratak fragmenta potvrđuje bratska osećanja između Sicilije i Grčke zasnovana na njihovim zajedničkim mediteranskim korenima i drevnim i dubokim vezama između ove dve zemlje.

Sporazum dolazi na kraju godine proslave godišnjice početka borbe Grčke za nezavisnost i nešto više od tri meseca nakon što je Uneskova međuvladina komisija za vraćanje kulturnih dobara zemljama porekla (ICPRCP) pozvala Ujedinjeno Kraljevstvo da „preispita svoj stav i da pregovara sa Grčkom“, koja od 1984. traži vraćanje skulptura Partenona koje se čuvaju u Britanskom muzeju u Londonu.

(Espreso/24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.