OBJAVLJENA TAJNA DOKUMENTA! Afera primanja mita i korupcije i dalje trese Austriju, isplivale NOVE INFORMACIJE
Sebastijan Kurc, Foto: Profimedia

ISTRAGA

OBJAVLJENA TAJNA DOKUMENTA! Afera primanja mita i korupcije i dalje trese Austriju, isplivale NOVE INFORMACIJE

U tom ispitivanju se, između ostalog, građani pitaju i sa kojom životinjom i markom automobila povezuju političare i stranke, među kojima je i bivši kancelar Kurc

Objavljeno:

Austriju i dalje potresa afera primanja mita i korupcije nekadašnjeg kancelara Sebastijana Kurca.

Ministarstvo finansija Austrije objavilo je na svom sajtu istraživanja u vezi sa kojima Tužilaštvo za privredni kriminal i korupciju vodi istragu protiv nekadašnjeg kancelara Sebastijana Kurca., a samo jedno od njih koštalo je čak 155.000 evra.

Naime, Tužilaštvo je prošle godine pokrenulo istragu protiv Kurca i devet osoba zbog sumnje na korupciju i primanje i mita u vezi naručenih, navodno, falsifikovanih istraživanja javnog mnjenja, koja je trebalo da pomognu mladom političaru da preuzme Narodnu partiju Austrije (OVP).

Među objavljenim, "spornim" istraživanjima je i ono iz aprila 2017. godine pod nazivom "Ekonomska i budžetska politika uključujući proširenja", koje je sproveo "Researc h Affairs" Institut koji vodi Zabine Beinšab. Samo to istraživanje koštalo je poreske obveznike 155.000 evra.

U tom ispitivanju se, između ostalog, građani pitaju i sa kojom životinjom i markom automobila povezuju političare i stranke, među kojima je i bivši kancelar Kurc.

Ispitane su osobe na rukovodećim pozicijama, koji su Kurca uporedili sa paunom, zato što je podmukao, želi da preuzme svet, ide preko leševa, ali i sa jazavcem, jer je prepreden, te i kao veverica jer izgleda slatko i želi da ide visoko, ali i kao delfin pošto je pametan i opasan.

U tom istraživanju je tadašnji šef Socijaldemokratske partije (SPO) Kristijan Kern od ispitanih okarakterisan kao paun, jer pazi na izgled i pravi se važan, ali i kao jelen jer je svestan vlasti, ali i kao lisica jer je podmukao. Bivši lider Slobodarske partije (FPO) Hajnc-Kristijan Štrahe, s kojim je Kurc kasnije ušao u koaliciju, opisan je kao zmija, jer je glasan, otrovan i podmukao.

1 / 10 Foto: Profimedia

Ova studija je do sada bila tajni dokument, i usled prosledjivanja dosijea istražnom odboru parlamenta dobijena je saglasnost za objavljivanje. Za "ulepšana" istraživanja iz budžeta Ministarstva finansija isplaćeno je više od 1,2 miliona evra, a u procesu davanja u nalog izrade studije utvrđene su brojne nepravilnosti, pokazao je izvestaj revizije.

(Espreso/b92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media