DIPLOMATKI BOJKOT! Kina zatražila prestanak "OMETANJA" Zimskih olimpijskih igara
Ilustracija, Foto: Profimedia

OLIMPIJADA

DIPLOMATKI BOJKOT! Kina zatražila prestanak "OMETANJA" Zimskih olimpijskih igara

Kineski ministar se požalio da SAD nisu promenile čvrstu politiku i ekonomske mere u vezi sa Kinom pod administracijom predsednika Džozefa Bajdena, iako je ta administracija izrazila želju za manje konfrontacionim odnosom

Objavljeno:

Kina je zatražila da SAD prekinu "ometanje" Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, koje počinju sledećeg meseca, povodom diplomatskog bojkota koji su proglasili Vašington i njegovi saveznici.

Ministar spoljnih poslova Vang Ji uputio je ovaj zahtev u današnjem telefonskom razgovoru sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, navodi se u saopštenju kineskog Ministarstva spoljnih poslova.

Vang je pozvao Vašington da prestane da pruža podršku samoupravnom Tajvanu, koji Kina smatra svojom teritorijom, preneo je AP.

1 / 7 Foto: Profimedia

Kineski ministar se požalio da SAD nisu promenile čvrstu politiku i ekonomske mere u vezi sa Kinom pod administracijom predsednika Džozefa Bajdena, iako je ta administracija izrazila želju za manje konfrontacionim odnosom.

SAD su saopštile da neće poslati svoje državnike na Igre, koje počinju 4. februara, kao znak protesta zbog pritvaranja više od milion ujgurskih muslimana u severozapandom regionu Sinkjang, kao i zbog kršenja ljudskih prava u drugim delovima zemlje.

Bojkot ne sprečava učešće američkih sportista na Zimskim olimpijskim igrama, koje će biti održane u Pekingu pod striktnim epidemiološkim restrikcijama.

Bonus video:

08:29

MINISTARKA MAJA GOJKOVIĆ O PRIPREMI ATENTATA NA PREDSEDNIKA: Iza groznog plana stoje krupne kriminalne zverke

(Espreso/Srna)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.