NEVEROVATAN PROJEKAT! Meta pravi NAJVEĆI superkompjuter na svetu, oglasio se Zakerberg
Mark Zakerberg, Foto: AP

KORISTI VEŠTAČKU INTELIGENCIJU

NEVEROVATAN PROJEKAT! Meta pravi NAJVEĆI superkompjuter na svetu, oglasio se Zakerberg

Neverovatan projekat – Meta pravi najveći superkompjuter ikada

Objavljeno:

Meta je saopštila da pravi superkompjuter, najveći superkompjuter na svetu koji koristi veštačku inteligenciju.

"AI Research SuperComputer" biće moćna mašina za učenje, koja će u budućnosti "sprovesti metauniverzum u život", navode iz kompanije. "Ovaj računar će nam omogućiti lakšu moderaciju, kao i sam kontekst, jezik i ton objava. Kada bude potpuno izgrađen, broj čvorova će se udvostručiti što će ga, prema našim saznanjima, učiniti najbržim računarom za veštačku inteligenciju na svetu", rekao je za CNN Šubo Senguta, inženjer u kompaniji Meta.

Oglasio se i Mark Zukerberg.

1 / 5 Foto: EPA/ETIENNE LAURENT

"Meta je napravila najveći AI superkompjuter na svetu i zovemo ga 'RSC for AI Research SuperCluster' i završićemo ga do kraja kasnije ove godine. Ono što sada pravimo i gradimo sa ovim superkompjuterom nalaže milijarde i milijarde operacija u sekundi, u čemu će nam RSC pomoći, pa će veštačka inteligencija moći da uči iz milijardi primera i da savlada stotine svetskih jezika, kao i mnoge druge stvari. Biće sjajno", rekao je Zukerberg za "The Register".

Research Super Computer će sadržati 16.000 Nvidia A100 GPUs i 4.000 AMD Epyc Rome 7742 procesora.

RSC će moći da primi 16 terabajta informacija u sekundi i imaće skladište od 1EB, što je 1018, milijardu milijardi bajtova.

Pored Nvidia i AMD čipova, Penguin Computing firma iz Kalifornije takođe radi na ovom projektu i oni su zaduženi za bezbednost i infrastrukturu AI superkompjutera.

(Espreso/Register)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.