NAJMLAĐA REKORDERKA! Zara (19) preletela ČITAV SVET! (FOTO)
Zara Ruterford, Foto: Profimedia

BRAVO!

NAJMLAĐA REKORDERKA! Zara (19) preletela ČITAV SVET! (FOTO)

Zara je preletela više od 28.000 nautičkih milja, zaustavljala se na pet kontinenata i posetila 41-u naciju

Objavljeno:

Belgijsko-britanska pilotkinja, Zara Ruterford (19), je postavila svetski rekord kao najmlađa žena koja je sama preletela svet, spustivši se potom u severnu Belgiju u četvrtak, 155 dana nakon što je otputovala.

Ruterfordova će se naći u Ginisovoj knjizi rekorda, čime će biti ispred američke avijatorke Šaeste Vajs (30) koja je titulu dobila 2017. godine.

Ona ipak neće moći da dobije sveukupni rekord, jer je Briton Trevis Ladlou postavio ograničenje do 18 godina poslednje godine.

1 / 10 Foto: Profimedia

Njen globalni let u njenim laganim Šark avionom je trebao da se završi nakon tri meseca, ali su je kobno vreme i problemi sa vizom povremeno prizemljavali na po nekoliko sedmica, produžavajući avanturu na još dva meseca.

Zara je preletela više od 28.000 nautičkih milja, zaustavljala se na pet kontinenata i posetila 41-u naciju.

,,Ljudi su svugde bili neverovatni," rekla je.

Nekada se plašila smrti, a nekada je samo želela da se vrati kući. Letenje joj je u krvi, jer su i njeni roditelji piloti i ona je putovala malim avionima od svoje šeste godine. Kada je napunila 14, počela je sama da leti.

Nakon finalnog sletanja, tinejdžerka je htela da utakne želju za avijacijom ženama i devojkama širom sveta, kao i entuzijazam prema egzaktnim naukama, matematici, inžinjerstvu i tehnologiji.

Bonus video:

03:24

Javljeno nam je da su videli Mateja kako kupuje hleb na Vračaru: Ministar Vulin o detaljima potrage za nestalim Splićaninom

(Espreso/CBS News)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.