TONGA OČEKUJE DOLAZAK AVIONA SA HUMANITARNOM POMOĆI: Voda zagađena pepelom nakon stravičnog CUNAMIJA!
Ilustracija, Foto: Profimedia

pomoć

TONGA OČEKUJE DOLAZAK AVIONA SA HUMANITARNOM POMOĆI: Voda zagađena pepelom nakon stravičnog CUNAMIJA!

Sve kuće na jednom od manjih spoljnih ostrva arhipelaga Tonga uništene su u snažnoj vulkanskoj erupciji i cunamiju nakon nje, a do sada su potvrđena tri smrtna slučaja

Objavljeno:

Dolazak prvih aviona sa humanitarnom pomoći, naročito sa vodom za piće, očekuje se u Tongi pošto je glavna pista na ostrvima nakon vulkanske erupcije i cunamija u sredu očišćena od pepela, a uspostavljeni su međunarodni telefonski pozivi, prenose svetske agencije.

"Glavna pista, koja je bila prekrivena slojem pepela od deset centimetara, ponovo je otvorena", rekao je za AFP Džonatan Vajč, zadužen za koordinaciju operacija za UN, preneo je Frans pres.

"Čista je, ali se još ne koristi", rekao je on i dodao da bi prvi avioni iz Australije i sa Novog Zelanda mogli da slete već u četvrtak.

Više od 100.000 ljudi je pogođeno

Sve kuće na jednom od manjih spoljnih ostrva arhipelaga Tonga uništene su u snažnoj vulkanskoj erupciji i cunamiju nakon nje, a do sada su potvrđena tri smrtna slučaja, pokazuju novi podaci.

Više od 100.000 ljudi, koliki je i broj stanovnika na Tongi, pogođeno je ovim dvostrukim prirodnim fenomenom. Međunarodni telefonski pozivi sa Tongom uspostavljeni su u sredu, izvestio je Telekom Digicel.

Biće potrebno najmanje četiri nedelje da se uspostave internet veze jer je erupcija izazvala pucanje podvodnih komunikacionih kablova koji povezuju ostrva sa internet mrežom.

Najmanje četiri nedelje biće potrebno američkom distributeru kablova SubCom da ponovo poveže Tongu. Кompanija je saopštila da je kabl najverovatnije presečen na dva mesta: na 37. kilometru u moru i blizu vulkana, što otežava popravku.

Erupcija vulkana koja se osetila čak i na Aljasci, u Sjedinjenim Državama, udaljenim više od 9000 km, najjača je u poslednjih nekoliko decenija - ogromna pečurka dima visine 30 km izbacila je pepeo, gas i kisele kiše na 170 ostrva koliko ih je u sastavu tog arhipelaga.

Kontaminirana voda

Prema prvim procenama, stanovnicima je najpotrebnija voda za piće.

"Zalihe vode u Tongi su ozbiljno zagađene pepelom i slanom vodom nakon cunamija", rekla je Kejti Grinvud iz Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca. Postoji "visok rizik od bolesti kao što su kolera i dijareja".

Bonus video:

02:06

NFT - način da se sakuplja digitalna umetnost i sredstvo za investiranje

(Espreso/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.