U SAD DAN MARTINA LUTERA KINGA
Martin Luter KIng, Foto: Profimedia

borba i dalje traje

U SAD DAN MARTINA LUTERA KINGA

Njegovi govori, kao što je "Imam san" (I Have a Dream) iz 1963. godine, postali su deo američke i svetske baštine i primer nenasilne borbe za poštovanje ljudskih i gradjanskih prava

Objavljeno:

SAD danas obeležavaju Dan Martina Lutera Kinga (Luther), odajući priznanje afroameričkom pastoru medjunarodno poznatom kao simbol gradjanskih prava.

Predsednik SAD Džozef Bajden (Joseph Biden) izjavio je da Amerikanci moraju da se posvete nedovršenom poslu Martina Lutera Kinga, da obezbede pravdu i "štite sveto pravo na glasanje, iz kojeg proističu sva ostala" prava, preneo je Glas Amerike (Voice of America).

Martin Luter King
foto: Profimedia

"Vreme je da svi zvaničnici u Americi iznesu svoj stav. Vreme je da svaki Amerikanac ustane, govori, da ga čuju. Koji je vaš stav", naveo je Bajden u video poruci.

Kingova porodica i predstavnici više od 100 nacionalnih i lokalnih grupa za gradjanska prava danas su, tokom marša u Vašingtonu, pozvali na usvajanje zakona u Kongresu kojim bi se birači zaštitili od rasne diskriminacije.

Potpredsednica SAD Kamala Haris (Harris) je u odvojenom govoru upozorila da bi napori da se ograniči glasanje u pojedinim američkim državama mogli da otežaju milionima Amerikanaca da glasaju.

"Ne smemo da budemo popustljivi ili da budemo saučesnici. Ne smemo da odustanemo i da se predamo. Da bi zaista odali poštu zaostavštini čoveka kojeg danas slavimo, moramo da nastavimo da se borimo za slobodu glasanja, za slobodu za sve", rekla je Kamala Haris.

Martin Luter King (1920-1968) je u borbi za ravnopravnost Afroamerikanaca koristio metode nenasilja i gradjanske neposlušnosti.

Dobitnik je Nobelove nagrade za mir 1964. godine, a smatra se jednim od najboljih govornika u američkoj istoriji.

Njegovi govori, kao što je "Imam san" (I Have a Dream) iz 1963. godine, postali su deo američke i svetske baštine i primer nenasilne borbe za poštovanje ljudskih i gradjanskih prava.

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media