REKORDAN BROJ NOVOZARAŽENIH U KINI: Najveći u poslednje 2 godine
Ilustracija, Foto: Profimedia

BROJEVI RASTU

REKORDAN BROJ NOVOZARAŽENIH U KINI: Najveći u poslednje 2 godine

U broj novozaraženih uključena je i zaraza omikron sojem u Kantonu na jugu zemlje

Objavljeno:

Broj zaraženih kovidom-19 u Kini u jednom danu dostigao je najveći nivo od marta 2020, a Peking se trudi da suzbije visoko zarazni omikron soj tri nedelje pred početak Zimskih olimpijskih igara.

U Kini su, kako je danas objavljeno, zabeležena 223 nova slučaja zaraze korona virusom, od kojih 80 u priobalnom gradu Tijandžinu, a tu su i podaci za još devet gradova.

U broj novozaraženih uključena je i zaraza omikron sojem u Kantonu na jugu zemlje.

Od tog broja, 68 slučajeva zabeleženo je u centralnoj provinciji Henan gde su uvedene mere delimičnog zaključavanja i masovnog testiranja za više miliona stanovnika.

1 / 5 Foto: Profimedia, Ilustracija

U Džuhaiju, na granici sa Makaom, zatraženo je od gradjana da izbegavaju da napuste grad posle pronalaženja nekoliko slučajeva zaraze omikron sojem virusa, i od danas je počelo testiranje svih njegovih stanovnika. Škole u tom gradu su zatvorene.

U medjuvremenu, u Sijanu, na severu zemlje, znatno je usporen rast broja novozaraženih posle gotovo mesec dana zaključavanja. Danas je takodje prijavljeno 60 novih slučajeva zaraze uvezenih u zemlju, iako Kina ima stroge kontrole na svojim granicama uključujući smanjenje broja letova i politiku prekida tokova, prema kojoj se rute prekidaju ako je povećan visok broj uvezenih zaraza.

Sportisti i drugi predstavnici olipijskih reprezentacija već su počeli da stižu u Peking i odmah ulaze u kontrolisani "mehur" kojim su potpuno odvojeni od ostatka stanovništva.

Posle prijave jednog slučaja lokalnog prenosa omikron soja virusa u Pekingu tokom vikenda vlasti su pojačale propise za osobe koje dolaze u glavni grad iz drugih oblasti Kine. Sada se traži negativan test pre puta i test po dolasku, a stanovnici grada su pozvani da ga ne napuštaju tokom narednih praznika Lunarne Nove godine.

Inficirana žena nije napustila Peking i nije bila u kontaktu sa drugim inficiranim osobama, rekle su sanitarne vlasti koje su testirale oko 13.000 ljudi koji žive ili rade u toj zoni. Neke turističke lokacije u glavnom gradu Kine su zatvorene.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.