DŽINOVSKI CUNAMI KOSI SVE PRED SOBOM: Pogledajte kako stanovnici Tonge spašavaju živu glavu! (VIDEO)
Cunami, Foto: Prinstcreen/Tviter

STRAŠNE SCENE

DŽINOVSKI CUNAMI KOSI SVE PRED SOBOM: Pogledajte kako stanovnici Tonge spašavaju živu glavu! (VIDEO)

Stanovnici ostrva Tonga nisu bili spremni za ono što je usledilo posle snažne erupcije vulkana

Objavljeno:

Erupcija vulkana u Tihom okeanu napravila je pravi haos u nekoliko pacifičkih ostrvskih država, koje su izdale upozorenje na cunami.

Ubrzo zatim na ostrvo Tonga nagranuli su veliki talasi koji su nosili sve pred sobom.

Današnja erupcija koja se dogodila u 4.10 po Griniču poslednja je u nizu spektakularnih erupcija vulkana Hunga Hapai koji se nalazi na oko 65 kilometara severno od glavnog grada Tonge Nukualofa, prenosi Rojters.

Na društvenim mrežama su se pojavili snimci na kojima se vidi kako se veliki talasi razbijaju duž priobalnih područja razarajući sve što im se nađe na putu i snimci ljudi koji beže i pokušavaju da se sklone u svoje automobile.

Meteorološka služba Tonge saopštila je da je upozorenje na cunami na snazi za celo ostrvo.

Nadomak Apie, glavnog grada ostrva Samoa, američke prekomorske teritorije, detektovani su talasi cunamija visine oko 1,5 metara, saopšteno je iz američkog Pacifičkog centra za upozorenje na cunami.

Upozorenje na cunami dali su takođe i Nacionalna služba za vanredne situacije Novog Zelanda, kao i američki Pacifički centar za upozorenje na cunami, ali ne i australijske službe. Kako navodi Rojters, postoji opasnost za Američku Samou od jakih okeanskih struja koje bi mogle da budu opasne duž plaža u lukama.

Vulkan, koji se nalazi oko 30 kilometara jugoistočno od ostrva Fonuafou, prethodno je eruptirao krajem prošle godine.

Kako navode svedoci na društvenim mrežama, u delovima Tonge je mračno od pepela koji pada.

Osmominutna erupcija bila je toliko bučna da se na Fidžiju, udaljenom više od 800 kilometara, čula kao "glasna grmljavina".

Radio Novi Zeland takođe je izvestio da je erupcija imala radijus od 260 kilometara, kao i da je bila sedam puta snažanija od prethodne erupcije, koja se desila 20. decembra

(Espreso/ 24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.