AMERIKANCI NA PUTINA POSLALI "SREBRNU LISICU": Tokom PREGOVORA ukrala pažnju javnosti, poznata je po OŠTROM MANIRU!
Vendi Šerman, Foto: Profimedia

ISKUSNA DIPLOMATKINJA

AMERIKANCI NA PUTINA POSLALI "SREBRNU LISICU": Tokom PREGOVORA ukrala pažnju javnosti, poznata je po OŠTROM MANIRU!

Iako se tokom pregovora govorilo o brojnim temama, pažnju javnosti "ukrala" je iskusna američka diplomatkinja Vendi Šerman

Objavljeno:

Drugu sedmicu januara na svetskoj političkoj sceni obeležili su dugotrajni razgovori američkih i ruskih zvaničnika u vezi sa situacijom na istoku Evrope.

Iako se tokom pregovora govorilo o brojnim temama, pažnju javnosti "ukrala" je iskusna američka diplomatkinja Vendi Šerman.

Zamenica državnog sekretara SAD-a Entonija Blinkena predvodila je SAD u Ženevi tokom sastanka s Ruskom Federacijom, koju je predstavljao zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

Iako na prvi pogled Vendi Šerman nije političarka koja odaje poseban utisak, ona predstavlja jednu od najmoćnijih američkih zvaničnica u modernoj diplomatiji ove države. Zbog svog izgleda, pre svega zbog sede kose, ali i zbog spretnog stila pregovaranja, Šerman je u javnosti poznata i kao "Srebrena lisica".

"Američki zvaničnici se nadaju da će smiriti napetu situaciju kroz pregovore s Rusima. U Vašingtonu je poznata po svom oštrom maniru, a kroz svoj rad ima i dugu istoriju suočavanja s teškim temama", navodi BBC.

Uloga u brojnim procesima

Vendi Šerman
foto: Profimedia

Tokom diplomatske karijere Šerman je obavljala niz poslova koji se smatraju izuzetno bitnim za međunarodne i geopolitičke odnose. Između ostalog, pod predsednikom Bilom Klintonom, Šerman je pokušala postići sporazum sa Severnom Korejom, koji je bio osmišljen da zaustavi proces izrade nuklearnog oružja.

Tokom 2011. godine "Srebrena lisica" preuzela je vođstvo u pregovorima o nuklearnom sporazumu SAD-a i Irana. Upravo je njenom zaslugom i sklopljen sporazum koji je ocenjen kao istorijski, a koji su potpisali Iran, SAD, Francuska, Kina, Rusija i Nemačka.

Iako su iranski zvaničnici imali stroga pravila u kontekstu interakcije muškaraca i žena tokom pregovora, Šerman ističe kako joj to što je žena nije predstavljalo problem u celom procesu.

"Kada sam sedela prekoputa Iranaca, predstavljala sam Sjedinjene Američke Države. Možda kao žena mogu da kažem neke stvari koje nisu teške. Međutim, kada postanem 'teška' i kada 'gubim', onda mogu stvoriti jači utisak, jer ljudi to ne očekuju", rekla je Šerman.

1 / 5 Foto: Profimedia

Iako ima 72 godine, BBC ističe kako uprkos dugotrajnim pregovorima Šerman uvek ostavlja utisak osobe koja ni u jednom trenutku ne pokazuje znakove umora. Što se tiče njenog nadimka, za to su zaslužni zvaničnici Irana, ali i Stejt department.

"Iranci su je počeli da je zvati 'Lisica' zbog njenog lukavog pristupa tokom pregovora. Njene kolege iz Stejt departmenta prihvatile su taj nadimak, a tokom pregovora su nosili majice na kojima je pisalo 'Srebrena lisica'. Takođe, kolege uvek ističu da na Šerman gledaju s divljenjem, ali i dozom straha, naročito tokom međunarodnih pregovora", piše BBC.

Poslednji pregovori s Rusijom, prema mišljenju analitičara, predstavljali su izuzetno naporan proces. Sastanak koji je trajao 7,5 sati, ukoliko je suditi prema zvaničnim izjavama, nije znatno približio stavove Vašingtona i Moskve.

Međutim, Šerman je nakon sastanka poručila kako su SAD stavile do znanja Rusiji da su spremne razgovarati o izmeštanju projektila u Evropi, ali da se ne slažu s ograničenjima vezanim za ulazak Ukrajine u NATO.

Iako se nakon sastanaka nude izjave tokom kojih se pažljivo biraju reči, mnogi ističu kako se iza zatvorenih vrata vode izuzetno žustri razgovori. U svemu tome postavlja se pitanje - da li "Srebrena lisica" može nadmudriti ruskog lidera Vladimira Putina i ostale ruske zvaničnike?

Bonus video:

06:20

Plašim se da je ovo početak kraja Noletove karijere! Đukanović uveren da je hajka tek počela AUSTRALIJA SAMO PRVA U NIZU?

(Espreso/Klix.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.