KO JE DIREKTOR NAJVEĆE GLOBALNE MENJAČNICE KRIPTOVALUA? Njegova priča počinje KOCKANJEM, a sada je MILIJARDER!
Čangpeng Žao, Foto: Printscreen/Youtube/ SALT

NEVEROVATNO

KO JE DIREKTOR NAJVEĆE GLOBALNE MENJAČNICE KRIPTOVALUA? Njegova priča počinje KOCKANJEM, a sada je MILIJARDER!

Njegovo bogatstvo sada može da se poredi sa bogatstvom suosnivača Gugla Larijem Pejdžom (123 milijarde) i osnivača Fejsbuka Markom Zakerbergom (122 milijarde)

Objavljeno:

Direktor najveće globalne menjačnice kriptovaluta Binance Čangpeng Žao (Changpeng Zhao), poznatiji kao CZ, pridružio se listi najbogatijih ljudi na svetu, sa procenjenom neto vrednošću od najmanje 96 milijardi dolara.

Njegovo bogatstvo sada može da se poredi sa bogatstvom suosnivača Gugla Larijem Pejdžom (123 milijarde) i osnivača Fejsbuka Markom Zakerbergom (122 milijarde).

Njegova priča počinje – kockanjem

Njegov put do bogatstva i 11. pozicije na listi najgotajih počinje u Šangaju 2013. godine, tokom prijateljskog pokera sa Bobijem Lijem, tadašnjim direktorom BTC China, koji ga je podstakao da uloži 10 odsto svog bogatstva u bitkoin.

Nakon što je proveo neko vreme proučavajući ga, doneo je najveću odluku u životu i prodao svoj stan, a sav novac uložio u najvredniju kriptovalutu.

Godine 2017. osnovao je kompaniju Binance (binarnost + finansije) i gotovo preko noći se lansirao u sam vrh kripto mogula.

CZ je čak tetovirao logotip firme na ruku, a više puta je i izjavljivao da sve što želi, jeste da “drži kripto”.

Ko je Čangpeng Žao?

Žao je kanadski državljanin koji je rođen u kineskoj provinciji Đangsu. Njegov otac, univerzitetski profesor, bio je prognan tokom Kulturne revolucije. Kada je Čanpeng Žao imao 12 godina, porodica se preselila u Vankuver, piše Bizlife.

To je Žaou promenilo život. Njegova porodica vodila je imigrantski život, a on je bio primoran da radi teške poslove kako bi svojoj porodici pomogao da preživi.

Neko vreme čak je radio i u Mekdonaldsu.

Ipak, i CZ je, kako je on obično govorio, uvek imao oko za tehnologiju i obrazovanje. Zato je studirao i informatiku na Univerzitetu McGill u Montrealu.

Žao je svoj radni vek započeo u Tokiju, a zatim u Njujorku, u finansijskim institucijama i kompanijama. Iz njegove biografije poznato je i da je da je četiri godine radio u Blumbergu, piše Bizlife.

2013. godine, nakon što je bio zbog pokera ušao u svet kriptovaluta, započeo je svoju karijeru u ovom svetu. Njegova posvećenost kriptovalutama bila je jasna od samog početka, jer prodao je svoju kuću u Šangaju da bi sebi priuštio ovaj poduhvat.

On je 2017. godine napravio veliki skok sa svojom firmom Binance, nakon što je prikupio 15 miliona dolara od kriptovaluta, baš kada je tržište postalo aktivno.

Kako ocenjuju mnogi, ovaj potez je bio savršen i za manje od osam meseci, Žao i njegova firma prerasla je u najveću svetsku berzu kriptovaluta po obimu trgovanja.

Ubrzo se našao i na naslovnici Forbsa, što je bio veliki uspeh – od okretanja hamburgera do vođenja višemilionske kompanije, piše Bizlife.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.