OMIKRON PROGUTAO EVROPU: Balkanske zemlje takođe na UDARU, brojevi OBOLELIH konstantno RASTU, bolnice PREPUNE!
Ilustracija, Foto: Profimedia

KORONA VIRUS

OMIKRON PROGUTAO EVROPU: Balkanske zemlje takođe na UDARU, brojevi OBOLELIH konstantno RASTU, bolnice PREPUNE!

Kako je rekao Kluge, ako se nastavi ovakav tempo, predviđa da će više od 50 odsto stanovništva u regionu biti zaraženo omikronom u narednih šest do osam nedelja

Objavljeno:

Zemlje širom Evrope poslednjih dana beleže nezapamćeno visoke brojeve novozaraženih korona virusom, najviše zbog širenja varijante omikron.

SZO je saopštio da će više od polovine populacije Evrope, kako se očekuje, biti zaraženo omikron sojem korona virusa u narednih šest do osam nedelja.

1 / 7 Foto: Profimedia

- U Evropi je zabeleženo više od sedam miliona novoprijavljenih slučajeva kovida-19 u prvoj nedelji 2022. godine, što se više nego udvostručilo u periodu od dve nedelje - izjavio je direktor Svetske zdravstvene organizacije za Evropu Hans Kluge.

Kako je rekao Kluge, ako se nastavi ovakav tempo, predviđa da će više od 50 odsto stanovništva u regionu biti zaraženo omikronom u narednih šest do osam nedelja.

Nemačka

Nemačka je juče potvrdila 80.430 zaraza korona virusom u sredu, najviše u toj zemlji od početka pandemije dok omikron prodire kroz stanovništvo sa nižom stopom vakcinacije nego u nekim delovima Evrope.

Nemačka, Omikron, Korona, Kovid
foto: Profimedia

Do sad se u Nemačkoj ukupno zarazilo 7.661.811 ljudi. U sredu su umrle još 384 osobe pa je ukupan broj mrtvih 114.735.

Nešto manje od 75 odsto stanovništva primilo je barem jednu dozu vakcine protiv kovida-19, pokazuju najnoviji podaci Instituta Robert Koh.

Sedmodnevna stopa incidencije, ključno merilo u donošenju odluka u borbi protiv kovida-19, u stalnom je porastu od početka godine. U sredu je iznosila 407.5 slučajeva na 100.000 stanovnika, a u utorak 387.9.

Bugarska

Dnevne zaraze korona virusom u Bugarskoj dosegle su rekordnih 7.062 slučaja u sredu, a uglavnom su podstaknute vrlo zaraznom omikron varijantom, pokazuju zvanični podaci.

Novi slučajevi, koji su u porastu od početka godine, probili su prethodni rekord od kraja oktobra kada se najmanje vakcinisana članica Evropske unije borila sa delta varijantom.

Kovid, Pandemija, Korona, Bugarska, Bolnica, Lekari, Doktori, Doktor, Lekar
foto: Profimedia

Korona virus je usmrtio 89 ljudi u protekla 24 sata u toj balkanskoj zemlji, pokazuju zvanične brojke pa se ukupan broj mrtvih popeo na 31.761.

U prestonici Sofiji otkazane su planirane operacije jer se bolnice pripremaju da prošire odeljenja za kovid-pacijente. Zdravstvene vlasti objavile su da bi porast hospitalizacija mogao da znači uvođenje novih mera.

Prema postojećim merama, Bugari moraju da nose maske u zatvorenim prostorima i u javnom prevozu. Potrebna im je potvrda o vakcinaciji, preboljenju ili negativan test na korona virus za pristup restoranima, kafićima, tržnim centrima i teretanama.

Hrvatska

U sredu su zabeležena 9.894 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj ukupno 53.051, izvestili su iz hrvatskog Nacionalnog stožera.

Hrvatska, Kovid, Korona, Omikron, Pandemija, Ljudi, Vakcina, Vakcinacija
foto: Profimedia

Među njima su 1.822 pacijenta na bolničkom lečenju, od toga je na respiratoru 220 pacijenata. Preminulo je 27 ljudi. To je najveća brojka zaraženih u jednom danu od početka epidemije.

Hrvatska je u utorak zabeležila 7956 novozaraženih, a preminulo je 38 osoba. Na bolničkom su lečenju 1824 pacijenta, od kojih su 233 na respiratoru.

Slovenija

Slovenija je za 24 sata registrovala 7.420 novih slučajeva kovida-19, od 14.814 PCR testova, što je novi neslavni rekord nakon rekordnog broja dnevnih infekcija dan pre.

Slovenija
foto: Profimedia

To je čak 2.256 infekcija više nego dan ranije, prenosi slovenački portal 24.ur.

Slovenački nadležni organi su juče sproveli 84.322 brza antigenska testa.

Kao posledica toga, broj aktivnih slučajeva u Sloveniji je ponovo porastao, dostigavši 45.459 nakon novog porasta zaraženih.

Prema podacima Nacionalnog instituta za javno zdravlje (NIJZ), broj potvrđenih slučajeva na 100.000 stanovnika u poslednje dve nedelje je dostigao 2.142.

Zbog velikog porasta zaraženih u poslednje vreme, nadležni organi su još jednom apelovali na stanovnike da se vakcinišu protiv kovida. U Sloveniji je do sada, prema podacima NIJZ, prvom dozom vakcinisano 1.254.613 osoba, a potpuno vakcinisano 1.197.788 osoba.

Austrija

U Austriji se beleži novi dnevni rekord zaraženih korona virusom, koji se za kratko vreme gotovo utrostručio. U sredu je prijavljeno 17.006 novozaraženih korona virusom.

Austrija, Kovid, Korona, Maske, Pandemija
foto: Profimedia

Od toga 5.882 samo u Beču, a zatim slede Salcburg sa 2.546, Gornja Austrija sa 2.379 i Donja Austrija sa 2.364.

Poređenja radi, još u ponedeljak bilo je 10.804 novozaraženih, a u utorak 11.516. U poslednja 24 sata preminulo je 10 lica.

U bolnicama se smanjuje broj kovid pacijenata - na običnim odeljenjima za pet, a na intenzivnoj za 14.

Trenutno se u bolnicama nalazi ukupno 909 kovid pacijenata, od kojih je 242 na intenzivnoj nezi.

Uzrok za masovnog rasta novozaraženih je pre svega brzo širenje omikron soja, a drugi kraj zimskog raspusta, nakon kojeg su đaci morali da se testiraju.

Francuska

U utorak je u Francuskoj registrovano novih 368.149 slučajeva korona virusa, što je rekordan broj novozaraženih od početka pandemije.

Francuska, Korona
foto: Profimedia

U Francuskoj je omikron soj korona virusa postao dominantan, a u zemlji je prethodni rekordan broj novozaraženih zabeležen 5. januara, prenosi agencija Rojters.

Do sredine januara, francuska vlada namerava da uvede "vakcina propusnicu" koja će učiniti vakcinaciju obaveznom za sve koji žele da idu u restorane ili prisustvuju događajima u zatvorenom prostoru.

Do sada je u Francuskoj važio dokaz o vakcinaciji ili nedavno urađeni negativan test na korona virus, navodi Rojters.

Bonus video:

14:50

VECERNJI DNEVNIK 12.01.2022.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.