KAZAHSTANSKE VLASTI NASTAVLJAJU SA HAPŠENJEM: Zatvoreno još skoro 1.700 osoba zbog učešća u NASINIM NEMIRIMA!
Kazahstan, Foto: Profimedia

DEMONSTRACIJE

KAZAHSTANSKE VLASTI NASTAVLJAJU SA HAPŠENJEM: Zatvoreno još skoro 1.700 osoba zbog učešća u NASINIM NEMIRIMA!

Usled eskalacije sukoba, vlasti su pokušale da umire demonstrante i najavile su ograničenje maloprodajne cene goriva na 180 dana

Objavljeno:

Kazahstanske vlasti saopštile su danas da su pritvorile još 1.678 ljudi u protekla 24 sata zbog njihovog navodnog učešća u nasilnim nemirima koji su prošle nedelje potresli ovu zemlju.

Time je ukupan broj uhapšenih porastao na 12.000, a otvoreno je više od 300 krivičnih istraga o masovnim nemirima i napadima na policajce, prenosi agencija AP.

U Kazahstanu, zemlji bogatoj naftom i gasom i sa populacijom od 19 miliona stanovnika, izbili su 2. januara protesti zbog skoka cena goriva koji su se vrlo brzo proširili širom zemlje.

1 / 6 Foto: Profimedia

Usled eskalacije sukoba, vlasti su pokušale da umire demonstrante i najavile su ograničenje maloprodajne cene goriva na 180 dana.

Ipak, tokom narednih nekoliko dana demonstracije su postale nasilne, sa desetinama ubijenih civila i policajaca.

Kazahstanski predsednik Kasim-Žomart Tokajev je za nemire okrivio teroriste koji imaju podršku iz inostranstva i zatražio je pomoć od Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti, ili ODKB-a, vojnog saveza predvođenog Rusijom koji se sastoji od šest bivših sovjetskih država.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.