"IMAMO 300.000 OTVORENIH MESTA": Ozbiljan NEDOSTATAK radne snage u Nemačkoj!
Robert Habek, Foto: Profimedia

U PROBLEMU

"IMAMO 300.000 OTVORENIH MESTA": Ozbiljan NEDOSTATAK radne snage u Nemačkoj!

Očekuje se da će se 2029. godine broj radnika smanjiti za više od 650.000, pa će na tržištu rada 2030. godine nedostajati oko pet miliona radnika

Objavljeno:

Nemačkoj će biti potrebna povećana imigracija kako bi se sprečio ozbiljan nedostatak radne snage koji bi potkopao produktivnost i ugrozio uspešnu energetsku tranziciju, rekao je Robert Habek, nemački vicekancelar i ministar privrede.

"Imamo 300.000 otvorenih radnih mesta. Očekujte da će to porasti na milion ili više", rekao je lider Zelenih Habek na konferenciji za novinare.

"Ako ne popunimo tu rupu, imaćemo stvarne probleme sa produktivnošću", dodao je on.

"To svakako znači i jačanje imigracija"

"Naravno, ovo znači više kvalifikovanih poslova, obuke i bolje mogućnosti zapošljavanja i bolje mogućnosti za porodice, ali u Nemačkoj to svakako znači jačanje imigracije u svim oblastima - za inženjere, zanatlije, negovatelje. Još to treba da organizujemo", rekao je Habek, vicekancelar koalicione vlade koju predvodi socijaldemokrata Olaf Šolc.

Nemački ekonomski institut procenjuje da će ove godine zbog odlaska u penziju broj radnika biti smanjen za više od 300.000.

Očekuje se da će se 2029. godine broj radnika smanjiti za više od 650.000, pa će na tržištu rada 2030. godine nedostajati oko pet miliona radnika.

Tempirana bomba za nemački penzioni sistem

Broj zaposlenih Nemaca porastao je na skoro 45 miliona u 2021, uprkos pandemiji kovida-19.

Posle decenija niske stope nataliteta, nedostatak radne snage je demografska tempirana bomba za nemački penzioni sistem koji će morati da finansira manje radnika, dok se broj penzionera koji žive sve duže povećava.

Vladajuće stranke su se složile da smanje barijere za uvoz kvalifikovane radne snage tokom koalicionih pregovora, uz podizanje minimalne plate po satu na 12 evra.

(Espreso/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.