REZULTATI STUDIJE: Dve doze Fajzerove vakcine štite DECU od ozbiljnog upalnog sindroma!
Vakcinacija, Foto: Profimedia

ISTRAŽIVANJE

REZULTATI STUDIJE: Dve doze Fajzerove vakcine štite DECU od ozbiljnog upalnog sindroma!

Najtežih 38 slučajeva upalnog sindroma koji su bili na aparatima za održavanje života nisu vakcinisani

Objavljeno:

Dve doze Fajzer vakcine pružaju zaštitu protiv retke, ali ozbiljne upale organa koja se može pojaviti kod dece nedeljama nakon infekcije koronavirusom, objavili su američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti i zaraza (CDC).

Procene koje je objavila ta američka agencija ukazuju da je vakcina efikasna 91 odsto u sprečavanju multisistemskog inflamatornog sindroma kod dece uzrasta od 12 do 18 godina, navedeno je u studiji koju je objavio CDC, prenosi Beta.

Reč je o sindromu koji kod dece izaziva zapaljenje srca, pluća, bubrega i mozga dve do šest nedelja nakon blage ili asimptomatske infekcije korona virusom.

Deca uzrasta od pet do 11 godina su u najvećem riziku od multisistemskog inflamatornog sindroma, ali je njihova imunizacija u SAD-u odobrena tek krajem oktobra i ona nisu bila uključena u analizu.

Procena koju je objavio CDC objavljena je na osnovu posmatranja 283 pacijenta koji su boravili u više desetaka bolnica u 20 američkih država između jula i decembra, kada je dominirala delta varijanta.

Najtežih 38 slučajeva upalnog sindroma koji su bili na aparatima za održavanje života nisu vakcinisani.

1 / 4 Foto: Profimedia

Rezultati spomenute studije doprinose potvrdama da će vakcinacija protiv korona virusa sprečiti komplikacije povezane sa tom bolešću kod dece, uključujući multisistemski inflamatorni sindrom.

(Espreso/AL DŽAZIRA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.