ISPRAVKA: EU nije zabranila tetovaže u boji
Ilustracija, Foto: Profimedia

PROMENE

ISPRAVKA: EU nije zabranila tetovaže u boji

U ovom tekstu su izmenjeni sporni navodi

Objavljeno: 14:13h

Portal Espreso je objavio tekst u kojem se netačno tvrdi da se saloni za tetoviranje širom Evropske unije suočavaju sa krizom pošto je na snagu stupilo novo pravilo, kojim se zabranjuje upotreba većine najpopularnijih mastila za tetoviranje, što je netačno.

Upotreba najpopularnijih mastila za tetoviranje nije zabranjena, nego se novo pravilo odnosi na hemikalije koje se nalaze u tim mastilima.

Da ova vest nije tačna, pokazala je analiza portala Raskrinkavanje.ba.

U originalnom naslovu članka je stajala netačna tvrdnja da je EU "zabranila tetovaže u boji", što nije tačno, i ispravljeno je na osnovu analize portala Raskrinkavanje.ba, kao i netačni navodi u tekstu.

Iz EU navode da će se, uz ova pravila, smanjiti broj neželjenih reakcija, ali se majstori za tetoviranje žale da zamenska mastila nisu lako dostupna i da će im možda nedostajati živost koju mušterije žele.

Zakonom se ograničava korišćenje određenih hemikalija za koje iz EU upozoravaju da su opasne, a od kojih se neke povezuju sa kancerom, problemima u reproduktivnom zdravlju i iritacijom kože, i koje se nalaze u mešavini za mastila za tetoviranje i trajnom šminkom, dodaje Rojters.

Dogovor o zakonu postignut je u decembru.

Kako piše portal Raskrinkavanje.ba, Evropska unija je zabranila 4.000 hemikalija, među kojima je i isopropanol alkohol, čest sastojak mastila za tetoviranje. Regulacije EU koje se tiču hemikalija, poznate kao REACH (Registration, Evaluation, Authorization and Restriction of Chemicals – registracija, evaluacija, autorizacija i restrikcija hemikalija), a čija ažurirana verzija podrazumeva pomenutu zabranu, usvojile su 2020. godine, kako ističe BBC, sve zemlje članice EU.

Na zvaničnoj internet-stranici Evropske agencije za hemikalije (European Chemicals Agency – ECHA) navodi se: Ograničenje obuhvata, na primr, hemikalije koje izazivaju rak ili genetske mutacije i hemikalije koje su toksične za reprodukciju, kao i one koje izazivaju preosjetljivost i iritacije kože. Cilj nije da se zabrani tetoviranje, već da boje koje se koriste za tetovaže i trajnu šminku budu bezbjednije. Zabrana uvedena u Evropskoj uniji, dakle, ne odnosi se na tetoviranje u boji u cijelosti niti na mastila za tetoviranje generalno. Odnosi se, zapravo, na određene hemikalije koje se, između ostalog, koriste u nekim od mastila za tetoviranje. Zabranjenih hemikalija ima i u proizvodima trajne šminke, te sama zabrana nije usmjerena isključivo na tetovaže. Kako Deutsche Welle navodi u članku od 7.1.2022. godine, pozivajući se na pomenutu REACH regulativu, sigurnije alternative štetnim zabranjenim hemikalijama lako su dostupne na tržištu. O nerazumevanju stvarnog značenja zabrane i među samim zemljama Evropske unije na koju se ona odnosi pisao je list Times Malta 8. januara 2022. godine. Kako se u članku navodi, zabrana hemikalija izazvala je konfuziju unutar sektora. Međutim, objašnjava se, zabrana se ne odnosi na tetovaže u boji u celosti, već samo na određene supstance korištene u nekim od mastila. Činjenica je da se zabranjene hemikalije nalaze u velikom dijelu mastila za tetoviranje, zbog čega su zaposlenici/e ove industrije izrazili/e nezadovoljstvo. O tome je pisao i veliki broj svjetskih medija, među kojima su ABC News, Deutsche Welle, BBC, Politico i drugi. Kako navode tattoo umetnici/e koji/e su govorili/e za Politico, ovakva zabrana otežat će njihov rad dok alternativa najčešćoj vrsti mastila ne bude široko dostupna i primenjena. Dakle, u Evropskoj uniji od 4. januara 2022. godine nisu zabranjene “tetovaže u boji” ni “tinta za tetoviranje”, već hemikalije koje se koriste u nekim od mastila. To će znatno otežati proces tetoviranja na neko vrijeme, dok druge vrste mastila ne dođu u salone za tetoviranje, ali ova zabrana ni u kom slučaju ne podrazumijeva onemogućavanje tetoviranja u boji.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.