OBELEŽAVANJE GODIŠNJICE NAPADA NA KAPITOL: Tramp OTKAZAO konferenciju za medije, Bajden će održati GOVOR
Džo Bajden, Foto: Profimedia

PROMENE

OBELEŽAVANJE GODIŠNJICE NAPADA NA KAPITOL: Tramp OTKAZAO konferenciju za medije, Bajden će održati GOVOR

Bajden i Haris govoriće u četvrtak ujutro na Kapitolu, godinu dana nakon što su hiljade Trampovih pristalica upale u zgradu Kongresa

Objavljeno:

Američki predsednik Džo Bajden obeležiće godišnjicu napada na Kapitol koji su 6. januara prošle godine izveli sledbenici bivšeg predsednika Donalda Trampa, govorom u kojem će upozoriti na pretnje demokratiji.

Donald Tramp je otkazao konferenciju za novinare najavljenu za taj dan, ponovno napadajući demokrate i medije.

Bela kuća saopštila je da će Bajden odbaciti Trampove lažne tvrdnje, koje prihvataju mnogi njegovi sledbenici, da je njegov poraz na izborima bio rezultat opšte prevare, kao i pokušaje umanjivanja nasilja najgoreg napada na Kapitol posle rata 1812.

- Predsednik će reći istinu o onome što se dogodilo, a ne laži koje neki otada šire, a govoriće i o opasnosti koju to predstavlja za vladavinu prava i naš sistem demokratskog upravljanja - rekla je novinarima u utorak portparolka Bele kuće Džen Psaki.

Bajden i potpredsednica Kamala Haris govoriće u četvrtak ujutro na Kapitolu, godinu dana nakon što su hiljade Trampovih pristalica upale u zgradu pokušavajući da zaustave brojanje glasova elektora, prenosi Hina.

Tramp je u utorak otkazao konferenciju za novinare na njegovom imanju Mar-a-Lago na Floridi, koju je najavio za 6. januar rekavši da će govoriti o mnogim od tih tema na okupljanju u Arizoni 15. januara.

Nije jasno naznačeno zbog čega je Tramp otkazao konferenciju za novinare. Tramp je u saopštenju optužio Predstavnički dom za, kako je rekao, "pristranost i nepoštenje" u istrazi o događajima 6. januara, kao i medije, svoju omiljenu metu.

1 / 6 Foto: Profimedia

Dok se približava godišnjica 6. januara, Tramp još pokušava da spreči objavljivanje dokumenata Bele kuće koje odbor Predstavničkog doma traži zbog istrage napada.

Tramp, neki republikanci i desničarski mediji prenosili su lažni prikaz događaja kako bi umanjili ozbiljnost napada na Kapitol, nazivajući ga nenasilnim protestom ili optužujući levičarske aktiviste.

Na dan napada poginule su četiri osobe, a jedan policajac koji je bio na Kapitolu preminuo je dan nakon odbrane Kogresa. Desetine policajaca su ranjeni u napadu koji je trajao nekoliko sati, a četiri policajca su nakon toga sebi oduzela život.

Psaki je na pitanje koja će biti predsednikova poruka brojnim republikancima koji veruju da je Bajden Trampu ukrao izbore, uprkos nizu dokaza koji pokazuju suprotno, odgovorila da će se Bajden obratiti svima u zemlji.

- A onima koji nisu glasali za njega, onima koji možda ne veruju u to da je on legitimni predsednik, govoriće o onome šta želi da uradi da bi njihov život bio bolji - rekla je.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.