NEVEROVATAN USPEH: Tehnološki gigant postao prva KOMPANIJA koja je dostigla TRŽIŠNU VREDNOST od 3 TRILIONA!
Ilustracija, Foto: Profimedia

SVAKA ČAST!

NEVEROVATAN USPEH: Tehnološki gigant postao prva KOMPANIJA koja je dostigla TRŽIŠNU VREDNOST od 3 TRILIONA!

Apple je bio jedan od velikih pobednika tokom pandemije, jer su karantini povećali kupovinu uređanja

Objavljeno:

Američki tehnološki gigant Apple je postao prva kompanija koja je dostigla procenu vrednosti na berzi od 3 triliona dolara (312.075.000.000.000,00 dinara).

Kompanijina akcijska cena je porasla za oko 5.800% od kada je suosnivač i bivši izvršni direktor Stiv Džobs otkrio prvi IPhone 2007. godine.

Ipak, njegova vrednost je pala nakon tog uspeha, na kraju trgovačke sednice u ponedeljak u Njujorku kada je pala na 2,99 triliona dolara.

Apple je bio jedan od velikih pobednika tokom pandemije, jer su karantini povećali kupovinu uređanja.

,,Dostizanje 3 triliona dolara je još jedan istorijski trenutak za Apple s obzirom da kompanija i dalje pokušava da dokaže skepticima da nisu u pravu," rekao je Den Ajvs, analitičar iz Wedbush-a.

Prošlo je preko 16 meseci od kada se Apple-va tržišna vrednost povećala sa 2 triliona dolara na 3 triliona, jer su najveće svetske tehnološke kompanije primetile potražnju kada su ljudi postali zavisniji od pametnih telefona, tableta i laptopova tokom karantina.

Kompanija je postala prva kompanija koja je dostigla akcijsku tržišnu vrednost od 1 trilion dolara u avgustu 2018. godine.

IPhone je obično zaslužan za oko polovinu prodaje te kompanije, dok je takođe dobro poznat po svojim tabletima i kompjuterima.

Kompanija je nastupila na tržištu akcija 1980. godine kada je dostigla vrednost od 1,8 milijardi dolara.

Originalni Apple-ov kompjuter napravljen od strane gospodina Voznijaka i gospodina Džobsa prodat je na aukciji u novembru za 400.000 u Americi.

Bonus video:

02:38

Jedan stari hit! Ivana Jordan peva pesmu Moj anđele

(Espreso/BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.