CRNO PODRUČJE EVROPE: Grad u kome svakodnevno sleću AVIONI, ali nikako ne uspeva da privuče TURISTE!
Avion, Foto: Profimedia

NEVEROVATNO

CRNO PODRUČJE EVROPE: Grad u kome svakodnevno sleću AVIONI, ali nikako ne uspeva da privuče TURISTE!

Nakon što je Prvi svetski rat poharao Evropu, hiljade migranata stigle su te 1922. godine u Šarloa tražeći posao

Objavljeno:

Belgijski grad Šarloa, u koji poslednjih šest meseci sleću avioni iz Zagreba, još uvek podseća na vremena kada su hiljade evropskih emigranata radile u tamošnjim rudnicima.

Dom 202.000 ljudi nekada je bio poznat po teškoj industriji, ali sada ne uspeva da privuče turiste, iako svakodnevno sleću avioni iz svih delova Evrope.

„Želja nam je da ovo mesto, poznato kao ‘crno područje’, dobije novo ruho, da se razviju nove grane i tako privuku ljude da ostanu“, kaže za Hinu stanovnik Etjen Sermon, prenosi Jutarnji list.

Sermonovi italijanski preci iz okoline Venecije doselili su se pre stotinu godina kako bi radili u rudnicima ugljena. Nakon što je Prvi svetski rat poharao Evropu, hiljade migranata stigle su te 1922. godine u Šarloa tražeći posao.

"Nakon što su se rudnici i radnje zatvorili, grad početkom 1990-ih nije znao što bi sa sobom", kaže Sermon, zadužen za odnose s javnošću pokrajine Valonije, siromašnijeg dela Belgije gde se nalazi Šarloa.

Brisel je postao srce Evropske unije, a Šarloa se pretvorio u njegovu jeftinu "spavaonicu" odakle moderni emigranti, među kojima mnogi poreklom sa severa Afrike, odlaze na posao.

Šarloa je ostao nepoželjan iako je pre tri decenije postao međunarodno poznat po svom košarkaškom klubu i aerodromu koju je niskobudžetni avioprevoznik Rajaner odabrao kao svoju bazu.

(Espreso/Jutarnji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.