PET SVETSKIH SILA PORUČUJE: Nuklearni rat niko ne može da dobije!
Nuklearno oružje, Foto: Profimedia

NAORUŽANJE

PET SVETSKIH SILA PORUČUJE: Nuklearni rat niko ne može da dobije!

Ističe se i važnost poštovanja bilateralnih i multilateralnih sporazuma o neširenju naoružanja, razoružanju i kontroli naoružanja

Objavljeno:

Kina, Rusija, Britanija, Francuska i SAD saglasile su se da treba da se izbegne dalje širenje nukelarnog naoružanja i poručile da u ratu nuklearnih sila ne bi bilo pobednika.

U zajedničkoj izjavi navodi se da pet zemalja, koje su i stalne članice Saveta bezbednosti, smatraju da je njihova osnovna odgovornost da izbegnu nuklearni rat, kao i da se uspostavi atmosfera u kojoj će se osećati bezbedno.

"Nuklearni rat niko ne može da dobije i do njega nikada ne sme da dođe. Korišćenje nuklearnog naoružanja imalo bi dalekosežne posledice. Nuklearno naoružanje, dokle god da postoji, treba da služi u odbrambene svrhe, odvraćanje i sprečavanje izbijanja rata. Dalje širenje takvog naoružanja moralo bi da bude sprečeno", navodi se u zajedničkom saopštenju koje je objavila Bela kuća.

Ističe se i važnost poštovanja bilateralnih i multilateralnih sporazuma o neširenju naoružanja, razoružanju i kontroli naoružanja:

"Ostajemo posvećeni ispunjavanju naših obaveze iz Ugovora o neširenju nuklearnog naoružanja, uključujući i našu obavezu iz Člana 6 'da nastavimo pregovore u dobroj veri o efikasnim merama koje se odnose na zaustavljanje trke u nuklearnom naoružanju u ranoj fazi i na nuklearno razoružavanje', i ugovor o opštem i potpunom razoružanju pod strogom i efektivnom međunarodnom kontrolom", piše u saopštenju.

Svaka od država namerava i da nastavi da jača nacionalne mere za sprečavanje neovlašćene ili nenamenske upotrebe nuklearnog oružja.

Krajnji cilj – svet bez nuklearnog oružja

Navodi se i da nijedno od nuklearnog oružja ne sme da cilja na drugo nuklearno oružje, ili na neku drugu državu:

"Ponovo ističemo našu želju da radimo sa svim državama na stvaranju bezbednog okruženja, koje će stvoriti prostor za dalje razoružavanje, sa krajnjim ciljem da imamo svet bez nuklearnog oružja sa nesmanjenom bezbednošću", poručuju u saopštenju.

Cilj ovih pet sila je i da se dalje traži bilateralni i multilateralni diplomatski pristup kojim bi se izbegli vojni sukobi, ojačala stabilnost i predvidljivost, povećalo međusobno razumevanje i poverenje i sprečila trka u naoružanju koja nikome ne bi koristila i koja bi ugrozila sve.

"Odlučni smo da vodimo konstruktivni dijalog sa obostranim poštovanjem i uvažimo tuđe bezbednosne interese i brige", piše u zajedničkoj izjavi Pekinga, Moskve, Pariza, Londona i Vašingtona.

Do ove izjave je došlo usred rastućih geopolitičkih tenzija između Moskve i zapadnih sila i zabrinutosti zbog nagomilavanja ruskih snaga na granici sa Ukrajinom.

Prošlog četvrtka američki predsednik Džo Bajden rekao je ruskom kolegi Vladimiru Putinu da bi potencijalni napad na Ukrajinu doveo do sankcija i povećanog prisustva SAD u Evropi.

Bonus video:

00:07

Espreso čestitke: Sanja Stojanović

(Espreso/Reuters)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.