BIL GEJTS GRADI NUKLEARNI REAKTOR: 1 država mu pomaže u tome
Bil Gejts, Foto: Profimedia

PROJEKAT

BIL GEJTS GRADI NUKLEARNI REAKTOR: 1 država mu pomaže u tome

Radovi na izgradnji brzog reaktora snage 345.000 kilovata koji koristi natrijum kao rashladnu tečnost počeće 2024. godine.

Objavljeno:

Dve japanske industrijske kompanije navodno planiraju da se udruže sa kompanijom Bila Gejtsa kako bi pružile tehničku podršku za nuklearni reaktor visoke tehnologije koji će biti izgrađen u američkoj državi Vajoming.

Očekuje se da će u januaru biti potpisan sporazum, a da će učestvovati Japanska agencija za atomsku energiju (JAEA) i Micubiši industris kako bi obezbedili industrijsku pomoć i podatke iz naprednih japanskih reaktora.

TerraPower, kompanija za nuklearnu energiju koju je osnovao Gejts, planira da otvori svoju fabriku u ​​Vajomingu već 2028. godine, a američke vlasti će obezbediti sredstva za pokrivanje polovine projekta procenjenog na 4 milijarde dolara, prenosi Biznis Telegraf.

Radovi na izgradnji brzog reaktora snage 345.000 kilovata koji koristi natrijum kao rashladnu tečnost počeće 2024. godine.

1 / 5 Foto: Profimedia

Gejtsova kompanija je prvobitno planirala da radi sa državnom kineskom kompanijom, ali ograničenja nuklearnih sporazuma sa Pekingom koje je uveo bivši američki predsednik Donald Tramp primorala su kompaniju da odustane od tog plana. SAD imaju dugu istoriju rivalstva sa Kinom i Rusijom, koje takođe razmišljaju o planovima za izgradnju i izvoz naprednih reaktora, prenosi Biznis Telegraf.

Japan je 2016. godine imao gorka iskustva sa razgradnjom svog prototipa naprednog reaktora Mondžu, projekat koji je koštao 8,5 milijardi dolara, ali je dao male rezultate i pratile su ga kontroverze.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.