SPASILI MILIONE ŽIVOTA: Predloženo da osnivači Bionteka budu NA NOVIM NOVČANICAMA EVRA!
Ugur Sahin i Ozlem Tureči, Foto: Profimedia

BRAČNI PAR

SPASILI MILIONE ŽIVOTA: Predloženo da osnivači Bionteka budu NA NOVIM NOVČANICAMA EVRA!

Predsednica ECB Kristin Lagard najavila je krajem prošle godine da će novčanice evra biti redizajnirane do 2024. godine

Objavljeno:

Moric Kerner, evropski poslanik iz nemačke neoliberalne partije Slobodnih demokrata, uputio je predlog Evropskoj centralnoj banci (ECB) da likovi osnivača nemačke farmaceutske firme Biontek, Ugur Sahin i Ozlem Tureči, budu prikazani na jednoj od novčanica evra.

Kerner je u predlogu naveo da je taj bračni par, koji je radio na razvoju Fajzer vakcine protiv kovida, spasio života miliona Evropljana, objavio je nemački list Velt am Zontag.

Predsednica ECB Kristin Lagard najavila je krajem prošle godine da će novčanice evra biti redizajnirane do 2024. godine.

20 evra, Evri, Novac
foto: Profimedia

Likovi važnih evropskih ličnosti, poput osnivača Bionteka Ugura Sahina i Ozlem Tureči, trebalo bi da budu odštampani na novim novčanicama evra. Njihov rad je spasio živote miliona Evropljana, napisao Kerner u predlogu, prenosi Dojče vele (DW).

Dodao je da je njihov životni put "impresivna priča o integraciji, napretku, preduzetništvu, naučnoj izvrsnosti i potencijalu otvorenog imigrantskog društva.

Tureči i Sahin su 2009. godine osnovali kompaniju Biontek sa sedištem u Majncu. Biontek je u partnerstvu sa američkom farmaceutskom kompanijom Fajzer razvio vakcinu protiv kovida-19 zasnovanu na mRNA molekulu, inovativnoj tehnologiji razvijenoj u borbi protiv pandemije.

1 / 7 Foto: Privatna arhiva

ECB je dvadeset godina nakon uvodjenja evra kao zvanične novčanice evrozone 2002. godine, pokrenula proces redizajniranja banknota i kovanica valute 19-članog monetarnog bloka.

Planirano je da u izbor lajtmotiva za nove novčanice bude uključena i javnost, tako što će biti anketirani gradjani u svim državama evrozone, a biće formirana i stručna savetodavna grupa u čijem će sastavu biti predstavnici iz svake zemlje članice monetarnog bloka.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.