POSLEDICA PADA VREDNOSTI LIRE: U Turskoj u decembru REKORDNA inflacija!
Ilustracija, Foto: Profimedia

inflacija

POSLEDICA PADA VREDNOSTI LIRE: U Turskoj u decembru REKORDNA inflacija!

Za građane zemlje pad vrednosti valute se ogleda u skoku cena koje je teško izdržati pošto je zemlja vrlo zavisna od uvoza, posebno sirovina i energenata

Objavljeno:

Porast potrošačkih cena u Turskoj dostigao je 36,08 odsto u decembru, što je rekord od septembra 2002, a posledica je pad vrednosti lire, pokazuju danas objavljeni zvanični podaci.

Ova inflacija, više od sedam puta viša od prvobitnog cilja vlade, objašnjava se padom vrednosti turske lire od gotovo 45 odsto u odnosu na dolar u poslednjih godinu dana.

Inflacija koja je dostigla 21,31 odsto na godišnjem nivou u novembru postala je veoma burna politički tema u Turskoj, 18 meseci od narednih predsedničkih izbora predvidjenih za 2023. godinu.

Opozicija poslednjih meseci optužuje Nacionalnu kancelariju za statistiku da namerno smanjuje izveštaje o tome koliko rastu cene.

Za građane zemlje pad vrednosti valute se ogleda u skoku cena koje je teško izdržati pošto je zemlja vrlo zavisna od uvoza, posebno sirovina i energenata.

Posle višenedeljnih istorijskih gubitaka vrednosti turska lira se snažno oporavila sredinom decembra posle hitnih mera koje je najavio predsednik Redžep Tajip Erdogan i masovne prodaje rezervi u dolarima, ali poslednjih nedelju dana ona ponovo gubi vrednost u odnosu na dolar.

1 / 5 Foto: Profimedia

Bonus video:

00:18

Pogledajte kako izgleda unutrašnjost RASKOŠNE vile Elene Karić

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.