EU zatvorila vrata Turskoj: Zamrznuti pregovori sa Erdoganovom vlašću!
Foto: Reuters

previše represivni

EU zatvorila vrata Turskoj: Zamrznuti pregovori sa Erdoganovom vlašću!

Za zamrzavanje pregovora glasalo je 479 poslanika, 37 je bilo protiv, a 107 nije prisustvovalo izjašnjavanju
Objavljeno:

Evropski parlament izglasao je rezoluciju kojom se privremeno blokiraju dalji pregovori o prijemu Turske u Evropsku uniju.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

EU je izdala saopštenje u kojem se navodi da će konačnu odluku o blokadi članstva Turske imati Savet Evrope. Šansa o promeni odluke postoji, mada nije verovatna, s obzirom da dva tela Evropske unije (Evropski parlament i Savet Evrope) imaju veoma slične stavove po pitanju Turske.

VELIKI PLANOVI: Tramp već skuplja pare za IZBORE 2020. godine!

Poslanici EP su velikom većinom izglasali ovu blokadu, koja je došla nakon jučerašnje izjave turskog predsednika Redžepa Erdogana da "glasanje u parlamentu Evrope za Tursku ne znači ama baš ništa".

Za zamrzavanje pregovora glasalo je 479 poslanika, 37 je bilo protiv, a 107 nije prisustvovalo izjašnjavanju.

- Moguća odluka Evropskog parlamenta o zamrzavanju pregovora o stupanju Turske u EU nema nikakav značaj za Ankaru. Unapred kažem: neka glasaju kako žele, to glasanje nema nikakvu vrednost za nas. Borba za nezavisnost i budućnost naše zemlje neće biti prekinuta zbog toga što će tamo neko podizati i spuštati ruke - rekao je juče Erdogan na sednici Stalnog komiteta Organizacije za islamsku ekonomsku i trgovinsku saradnju u Istanbulu.

foto: Reuters

Evropska komisija je početkom novembra u godišnjem izveštaju o napretku Turske na putu ka EU navela propuste u politici Ankare u oblasti civilnog društva, ljudskih prava i slobode govora i ocenila da su napori Turske u usklađivanju zakonodavstva s evropskim normama nedovoljni.

Tada je šefica evropske diplomatije Federika Mogerini u ime svih 28 zemalja EU izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog događaja u Turskoj.

Reč je, pre svega, o diskusiji o mogućem ponovnom uvođenju smrtne kazne, o ograničenjima slobode govora i medija, kao o i hapšenju članova turskog parlamenta iz prokurdske Partije demokratije naroda.

foto: AP

Sporazum o asocijaciji EU (do 1993. Evropska ekonomska zajednica) i Turske potpisan je 1963. godine. Ankara je zahtev za članstvo podnela 1987. godine.

Pregovori koji su počeli tek 2005. godine u više navrata su obustavljani zbog nesuglasica.

Do sada su otvorena pregovaračka poglavlja 16 i 35. U martu ove godine lideri EU su se složili da intenziviraju pregovore u zamenu za saglasnost Turske da doprinese smanjenju priliva migranata u EU preko turske teritorije.

(Espreso.co.rs / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.