Španija skratila vreme karantina za osobe pozitivne na kovid-19
Španija, Foto: Profimedia

odlučeno

Španija skratila vreme karantina za osobe pozitivne na kovid-19

S druge strane nevakcinisane osobe koje su imale kontakt sa zaraženom osobom moraju da idu u karantin koji je takođe skraćen danas sa deset na sedam dana

Objavljeno:

Španska vlada odlučila je danas da skrati karantin za osobe pozitivne na kovid-19 na sedam umesto deset dana, pošto, kao i drugde u svetu rekordan broj novozaraženih izaziva strahovanja da će se destabilizovati privreda.

Ta mera namenjena je nalaženju ravnoteže izmedju "javnog zdravlja" i "ekonomskog rasta", rekao je španski premijer Pedro Sančes novinarima, pre nego što je odluku i zvanično potvrdilo ministarstvo zdravlja u saopštenju.

Španija, kao i ceo svet, suočena je sa mumnjevitim širenjem omikron soja virusa, i jedna je od prvih zemalja koja je skratila vreme karantina za zaražene osobe pošto su to uradile SAD u ponedeljak. ; SAD su u ponedeljak odlučile da prepolove vreme karantina za osobe inficirane kovidom-19 koje su asimptomatične da bi smanjili poremećaje posebno u vazduhoplovnom sektoru. Vreme izolacije skraćeno je na sa deset na pet dana za asimptomatične osobe i sa 14 dana na pet dana za nevakcinisane osobe koje su imale kontakt sa zaraženom osobom.

Španske vlasti već su 21. decembra preporučile da se više ne nameće karantin potpuno vakcinisanim osobama koje su bile u bliskom kontaktu sa osobama zaraženim omikron sojem virusa, već da je potrebno samo da ograniče svoje kontakte.

S druge strane nevakcinisane osobe koje su imale kontakt sa zaraženom osobom moraju da idu u karantin koji je takođe skraćen danas sa deset na sedam dana.

Španija je sa 99.671 slučajem prijavljenim u prethodna 24 časa danas znato prešla svoj rekord zaraženih u jednom danu. Prethodni talas dnevnih rekorda novozaraženih potiče iz sredine januara i bio je oko 40.000 slučajeva za 24 sata.

Zemlja je juče zabelezla 1.360 slučajeva za 100.000 stanovnika u prethodnih 14 dana.

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.